Marina americana va accelera amplasarea unui portavion si a escortei sale in Orientul Mijlociu, pentru a face fata tensiunilor din regiune, in special cele din Iran si din Siria, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, citat de AFP.

"Secretarul (Apararii, Leon Panetta) a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute cererea Central Command de a accelera cu patru luni amplasarea USS John-Stennis", a declarat Little.

Centcom este comandamentul american responsabil pentru Orientul Mijlociu, care se intinde de la Marea Rosie la Golf si partea occidentala a oceanului Indian.

USS Abraham-Lincoln si USS Enterprise se afla in prezent in aceasta zona. Lincoln urmeaza sa fie in scurt timp inlocuit de USS Dwight-Eisenhower.

Aflat in prezent in Mediterana, Eisenhower ar fi trebuit sa fie singur in regiune, dupa plecarea lui Enterprise, care va fi in cele din urma inlocuit "pana la finele verii" de Stennis.

Politica Pentagonului este sa mentina in permanenta o medie anuala de 1,7 portavioane in regiunea care tine de Centcom, din totalul celor 11 detinute de americani. De la inceputul lui 2012, doua portavioane se afla mereu in aceasta regiune, semn a tensiunilor, pe care amplasarea accelerata a Stennis nu face decat sa le confirme.

John-Stennis ajunsese in portul sau Bremerton (Washington, nord-vest) de-abia in martie, dupa opt luni de misiune. La inceputul anului, Iranul amenintase sa atace navele militare americane care trec prin stramtoarea Ormuz, dupa ce portavionul traversase Golful.

Mai multe nave, inclusiv portavioane, s-au intors in Gold fara ca Teheranul sa reactioneze iar Statele Unite si-au intarit de o maniera semnificativa prezenta militara in regiune.

Stramtoarea Ormuz este strategica pentru tranzitul mondial de petrol. Leon Panetta avertizase ca blocarea sa constituie o "linie rosie" pentru Statele Unite.