Palestinienii au obtinut, sambata, promisiunea unui ajutor arab de 100 de milioane de dolari pe luna, in cazul in care Israelul blocheaza transferul fondurilor ce le revin in urma colectarii de taxe, a anuntat negociatorul-sef palestinian Saeb Erakat, relateaza AFP.

Erakat, care a participat la o reuniune ministeriala a Comitetului arab de monitorizare a planului de pace, a precizat ca membrii Comitetului a aprobat, la cererea palestinienilor, "o plasa de siguranta financiara in cazul unei eventuale inghetari de catre Israel a transferului de taxe stranse in numele Autoritatii Palestiniene, estimate la 100 de milioane de dolari pe luna".

El si-a exprimat totodata speranta ca aceasta masura va fi pusa in aplicare pentru a ajuta Autoritatea Palestiniana sa faca fata dificultatilor financiare de fiecare data cand Israelul va bloca transferul fondurilor datorate palestinienilor.

Aceste fonduri, care ating intre 700 de milioane si un miliard de euro pe an, reprezinta doua treimi din bugetul anual al Autoritatii Palestiniene.

Ele provin din rambursarea taxelor vamale si a TVA percepute asupra produselor ce sunt destinate palestinienilor si tranziteaza porturile si aeroporturile israeliene.

Comitetul arab de monitorizare, prezidat de Qatar, grupeaza majoritatea tarilor din Liga Araba, intre care Arabia Saudita si Egiptul.