Curtea de jurati din Milan (nord) a condamnat luni, in apel, 11 italieni apartinand unei grupari de extrema stanga, avand legaturi cu "noile Brigazi Rosii", la inchisoare, incepand cu doi pana la 11 ani, pentru apartenenta la un grup subversiv, potrivit Mediafax.

Pedepsele cele mai mari, 11 ani si jumatate, 11 ani si 10 ani de inchisoare, le-au fost date presupusilor lideri a trei celule teroriste descoperite in Milan, Padova si Torino, in nordul Italiei.

Acest proces a trebuit sa se desfasoare dupa anularea in februarie, de catre Curtea de Casatie, a sentintelor pronuntate in cadrul unui prim proces in apel, desfasurat in iunie 2010. Acuzatii au fost atunci condamnati la pedepse mai grele, cei trei lideri primind 14 ani si sapte luni de inchisoare.

Curtea de Casatie a considerat ca nu a fost aratata finalitatea terorista a gruparii de catre Curtea de Apel.

Luni, judecatorii au exclus toate motivatiile teroriste, condamnand inculpatii doar pentru "asociere subversiva". In schimb au hotarat despagubirea cu 100.000 de euro a lui Pietro Ichino, senator al Partidului Democrat (PD), principala formatiune politica de stanga in Italia, pentru ca a fost una dintre tintele potentiale a acestei grupari.

Un numar de 16 italieni acuzati ca apartin unei grupari teroriste de extrema stanga, Brigadele Rosii, Partidul Comunist Politico-Militar, au fost arestati in nordul Italiei, intre februarie si iulie 2007.

Ancheta judiciara le-a imputat in special un atentat asupra sediului din Padova (nord) al partidului de extrema dreapta Forza Nuova, precum si planuirea unor alte atentate asupra unor diferite tinte printre care sediul publicatiei de dreapta, Libero, sau pregatirea unui atentat care il avea ca tinta pe Pietro Ichino, specialist in drepturi de munca.

Aceste arestari au urmat dupa asasinarea in Italia a lui Massimo D'Antona si a lui Marco Biagi, doi experti in drepturi de munca si consultanti ai Guvernului, ei fiind ucisi de catre "noile Brigazi Rosii", in mai 1999 si respectiv martie 2002.