Afluxul de copii polonezi in scolile din Marea Britanie a ajutat la imbunatatirea performantelor scolare ale colegilor lor britanici, in pofida dificultatilor lingvistice, releva un studiu economic citat de The Telegraph.

Scolile romano-catolice, in special, au cunoscut o crestere masiva a cererilor pentru locuri odata cu extinderea Uniunii Europene in urma cu opt ani.

Insa, cu toate ca multi dintre noii elevi cunosteau foarte putin sau chiar deloc limba engleza la venirea in Marea Britanie, acestia au reusit sa tina pasul cu colegii lor chiar si la citit si scris. Iar la matematica ei au avut chiar o influenta pozitiva asupra celorlati, au descoperit cercetatorii.

Una dintre teorii ar fi aceea ca micutii polonezi au fost din start mai bine educati decat copiii britanici, ei aplicand la scoala acelasi "etos al muncii" cu care au venit si familiile lor in Marea Britanie, si, astfel, ei sa fi avut ulterior o influenta pozitiva asupra colegilor lor.

Aceste constatari se regasesc intr-un studiu cu privire la impactul vorbitorilor nenativi de limba engleza asupra performantelor elevilor din scolile primare britanice, publicat marti de Centrul pentru Performanta Economica din cadrul Scolii de Economie din Londra.

Boom de copii polonezi in Marea Britanie

In acelasi timp, presa poloneza scrie despre o crestere a numarului de copii cu parinti polonezi nascuti in Marea Britanie. Potrivit Gazeta Wyborcza, anul trecut aproape 21.000 de copii polonezi s-au nascut in Anglia si Tara Galilor. Estimarile Ambasadei Poloniei la Londra arata ca in Marea Britanie locuiesc aproximativ 850.000 de polonezi.

Regatul Unit ii atrage in principal pe tinerii polonezi, dar varsta nu este singurul factor ce determina numarul nasterilor din aceasta comunitate. Este totodata important nivelul de trai din Marea Britanie, care este mai ridicat decat in Polonia si al doilea cel mai inalt din Europa, potrivit Eurostat.