Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a deschis marti usa pentru extradarea a cinci prezumtivi teroristi, printre care si imamul radical Abu Hamza, din Marea Britanie in Statele Unite, relateaza AFP.

Abu HamzaFoto: JihadWatch

Chior si cu un carlig in locul mainii drepte, Mustafa Kamal Mustafa, supranumit Abu Hamza al-Masri, este acuzat de Washington ca a participat la rapirea a 16 turisti occidentali in Yemen, in 1998, patru dintre acestia pierzandu-si viata in cadrul unei operatiuni de eliberare efectuate de armata yemenita. De asemenea, acesta ar fi facilitat functionarea unei tabere de antrenament terorist in Statele Unite, in 2000-2001, si ar fi sustinut financiar persoane care s-au deplasat in Orientul apropiat pentru a fi antrenate in vederea comiterii unor acte teroriste. In total, la adresa sa exista 11 capete de acuzare legate de terorism.

Acest fost imam al moscheii din Finsbury Park (nordul Londrei) si alto cinci barbati, acuzati ca au instigat la atentate anti-americane sau au furnizat asistenta unor grupari in vederea efectuarii de activitati teroriste, au apelat la CEDO in perioada 2007 - 2009. Ei sustineau ca inchiderea lor, cel mai probabil, intr-o inchisoare de securitate maxima, precum si pedeapsa de inchisoare pe viata la care ar putea fi condamnati, ar constitui un "tratament degradant sau inuman" (interzis de articolul 3 al Conventiei europene pentru drepturile omului).

CEDO, care a blocat decizia de extradare in iulie 2010, pentru a studia dosarul pe fond, au respins reclamatia lui Abu Hamza si a alti patru suspecti (Babar Ahmad, Seyla Talha Ahsan, Adel Abdul Bary, Khaled al-Fawwaz) in ceea ce priveste durata pedepsei lor.

"Nu este deloc cert ca, daca vor fi extradati, reclamantii vor fi declarati vinovati de acuzatiile care li se aduc", au afirmat judecatorii.

"Avand in vedere gravitatea acuzatiilor de terorism (in special cele comise sau inspirate de al-Qaeda)", judecatorii apreciaza ca ca o pedeapsa cu inchisoarea pe viata nu poate fi considerata disproportionata.

CEDO a amanat decizia in ceea ce priveste un al saselea reclamant, Haroon Rashid Aswat, tratat pentru schizofrenie intr-un spital de maxima securitate. Potrivit curtii, acesta "este tratat de un psihiatru care considera ca internarea este obligatorie".

Judecatorii de la Strasbourg au cerut Marii Britanii sa astepte inca trei luni, incepand de astazi, pentru a pune in practica procedura de extradare. In acest interval, fiecare parte poate cere o reexaminare a dosarului de catre instanta suprema a CEDO, Marea camera.

Abu Hamza ispaseste in prezent o pedeapsa de sapte ani de inchisoare intr-o inchisoarea londoneza de maxima securitate. El a fost condamnat in februarie 2006 pentru incitare la crima si ura rasiala.