Presedintele sarb Boris Tadic si-a anuntat miercuri demisia, cu noua luni inainte de sfarsitul mandatului sau, decizie care ii va permite organizarea de alegeri prezidentiale in acelasi timp cu alegerile generale programate pentru 6 mai, a anuntat televiziunea sarba de stat RTS citata de AFP. Tadic a anuntat, totodata, ca va candida pentru un nou mandat la viitoarele alegeri prezidentiale din 6 mai.

"Aceste alegeri vor reprezenta o buna ocazie pentru cetateni de a alege calea pe care doresc s-o urmeze. Propun calea integrarii europene si a pastrarii integritatii teritoriale a tarii", a declarat Boris Tadic.

Initial, alegerile locale, regionale si legislative au fost programate pentru 6 mai, insa politicienii si mass-media locale au raportat despre o decizie similara a presedintelui sarb.

Boris Tadic a precizat ca va face publica decizia sa pana joi si ca va convoca apoi alegeri prezidentiale. Potrivit Constitutiei sarbe, o data ce demisia presedintelui Boris Tadic va fi oficializata, functia de presedinte va fi asigurata interimar de presedinta Parlamentului, Slavica Djukici Dejanovici. Mandatul presedintelui Boris Tadic urma sa expire pe 15 februarie 2013.

Presedintele sarb, deja implicat profund in campania electorala a Partidului Democrat pentru alegerile legislative, cauta sa obtina un al treilea mandat pentru functia suprema a statului. Analistii politici estimeaza ca decizia lui Tadic ar putea dinamiza campania electorala, pana in prezent foarte terna, care nu a atras prea mult atentia alegatorilor. Principalul sau adversar in alegerile prezidentiale este Tomislav Nikolici, liderul Partidului Sarb al Progresului (SNS), cea mai importanta formatiune a opozitiei.