Ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagis, a afirmat miercuri ca nevoia Turciei de aderare la UE scade pe zi ce trece si a apreciat ca nu exista state membre care se opun accederii acestei tari la spatiul european, ci doar politicieni aflati in campanie electorala, relateaza Agerpres.

"Nu pot sa spun ca in UE exista vreo tara care sa poata impiedica Turcia sa adere la Uniune, exista numai oameni politici si mai stim foarte bine ca scopul acestor oameni politici nu are legatura nici cu UE, nici cu tara lor, ci este direct legat de o perioada de campanie electorala. Turcia a manifestat multa rabdare si a asteptat 45 de ani pentru a incepe negocierile in vederea aderarii. Nevoia Turciei de aderare la UE scade cu fiecare zi care trece, in timp ce nevoia UE legata de Turcia creste cu fiecare zi ce trece. Romanii au un proverb foarte frumos care spune: 'Nu mor caii cand vor cainii'', a spus Egemen Bagis, care este si negociator-sef al Turciei cu Uniunea Europeana.

El a sustinut ca in spatele acestor afirmatii se afla cifre pragmatice.

"Una dintre problemele de azi cu care se confrunta UE este criza economica. Turcia a demonstrat ca este una dintre cele mai dinamice economii cu o crestere de 8,9% anul acesta si 8,5% anul trecut. O alta problema a UE este problema energetica, iar Turcia dispune de 70% din resursele energetice. O alta problema a UE este imbatranirea populatiei, iar Turcia dispune de o populatie tanara si dinamica, media de varsta fiind de 28 de ani. UE se confrunta in continuare cu diverse probleme precum terorismul, dorinta de autonomie a anumitor regiuni, in timp ce Turcia dispune de armata deosebit de puternica si de bine pregatita", a afirmat oficialul turc, care efectueaza o vizita la Bucuresti.

El a subliniat ca Turcia este de partea solutionarii pacifiste a problemelor, dupa ce a fost intrebat daca evenimentele din Siria ar putea fi o piedica pentru aderarea la UE.

"Traim intr-o lume in care evenimentele pot influenta si pe altii, dar in conceptia noastra daca arde casa vecinului atunci trebuie sa intervii pentru ca poate sa-ti arda si tie casa. Suntem de partea solutiilor pacifiste care duc la rezolvarea problemelor. Iata de ce vrem sa intram in UE", a spus ministrul turc.

Pe de alta parte, Egemen Bagis s-a aratat nemultumit de faptul ca, desi Turcia este membra a uniunii vamale, cetatenii sai au nevoie de viza, precum si de faptul ca in ultimii cinci ani tara sa nu a fost invitata la nicio reuniune la nivel inalt a UE.

El este nemultumit si de faptul ca in cazul aderarii Turciei se aduce in discutie problema cipriota, insa aceasta nu a reprezentat o problema pentru aderarea Ciprului la UE.

Ministrul turc al Afacerilor Europene a facut aceste declaratii cu ocazia semnarii, impreuna cu omologul sau roman, Leonard Orban, a memorandumului de intelegere romano-turc in domeniul afacerilor europene.