Pilotii de la compania aeriana spaniola Iberia au decis marti organizarea a 30 de noi zile de greva, care vor avea loc in fiecare zi de luni si vineri din perioada 9 aprilie-20 iulie, pentru a protesta impotriva crearii filialei low-cost Iberia Express, a anuntat sindicatul acestora SEPLA, transmite AFP.

Primul zbor al Iberia Express, filiala low-cost destinata sa asigure segmentul deficitar de zboruri pe distante scurte si medii al Iberia, a decolat duminica, conducerea companiei incheind un acord cu marea parte a personalului, cu exceptia pilotilor, pentru care s-a propus o mediere.

Sindicatul pilotilor sutine ca lansarea filialei low cost va distruge 8.000 de locuri de munca.

Conducerea, care asigura ca Iberia Express nu va afecta cu nimic conditiile de salariu si munca ale angajatilor, si-a exprimat regretul fata de acest apel la greva. Aceasta a apreciat, intr-un comunicat, ca greva "va aduce prejudicii viabilitatii companiei" si va ameninta "turismul, precum si imaginea, credibilitatea si solvabilitatea Spaniei".

Salariatii Iberia au organizat deja mai multe zile de greva in ultimele luni pentru a protesta fata de proiectul filialei low-cost, care au condus la anularea a numeroase zboruri.

Iberia, care apartine International Airlines Group (IAG), dupa fuziunea din ianuarie 2011 cu British Airways, are circa 20.000 de salariati, respectiv 1.500 de piloti, 3.500 de membri ai personalului de bord si 15.000 de persoane care lucreaza la sol.