Barbatii celibatari din Riad vor putea de acum inainte sa intre in mall-uri la orice ora doresc, inclusiv in cursul serii si in week-end, potrivit unei decizii aprobate joi de guvernatorul capitalei Arabiei Saudite, relateaza AFP.

Potrivit cotidianului ar-Riyadh, guvernatorul capitalei, printul Sattam ben Abdel Aziz, a decis "sa nu mai interzica tinerilor barbati singuri sa intre in centrele comerciale", in conditiile in care accesul acestora era interzis seara si in week-end.

Pana in prezent, celibatarii nu puteau intra in mall-uri la orele de varf, autoritatile afirmand ca in acest fel doresc sa impiedice hartuirea femeilor.

In absenta activitatilor de petrecere a timpului liber in Arabia Saudita, unde nu exista cinematografe si nici teatre, centrele comerciale in stil american sunt locul favorit de promenada al tinerilor.

Guvernatorul a luat aceasta decizie in virtutea recomandarilor unui comitet din care fac parte demnitari locali si reprezentanti ai politiei religioase.

Acest comitet a apreciat ca restrictiile de acces pentru celibatari "au multe consecinte negative, printre care gruparea tinerilor in exteriorul magazinelor si hartuirea femeilor", scrie cotidianul saudit.

Arabia Saudita, un regat ultraconservator, impune o segregatie stricta a sexelor. Nominalizarea in ianuarie a unui moderat, seicul Abdel Latif ben Abdel Aziz Al Sheikh, in fruntea politiei religioase a starnit sperante legate de o relaxare a constrangerilor sociale.