​Un afis publicitar ce critica politca presedintelui Barack Obama in domeniul medical a starnit scandal in Statele Unite, dupa ce liderul de la Casa Alba este sfatuit "sa se duca dracului!", transmite AFP. Agentia de presa citeaza oficiali ai metroului din Washington, unde a aparut afisul, care afirma ca mesajul a provocat nemultumirea unor calatori si congresmeni americani, insa este protejat de Constitutie si nu va fi indepartat.

Un afis controversatFoto: Captura YouTube

Mesajul afirma: "Barack Obama vrea ca politicienii si birocratii sa controleze intregul sistem medical din America. Du-te dracului, Barack!"

Afisul publicitar face reclama unui documentar intitulat "Sick and Sicker: When the Government Becomes Your Doctor", in care sunt intervievati doctori si pacienti canadieni, cu scopul de a arata cat de periculoasa este "Obamacare" pentru americani. Filmul a fost realizat de Logan Darrow Clements, care traieste in California.

Afisul, care este postat in statia Clarendon din Virginia, parte a sistemului de metrou operat de Washington Metropolitan Area Transit Authority (WMATA), a starnit nemultumirea unor pasageri si congresmeni americani.

Jim Moran, congresman democrat de Virginia, a trimis o scrisoare conducerii Metro, in care solicita indepartarea afisului: "Mesajul este complet nerespectuos fata de presedintele Statelor Unite si nu isi are locul in reteaua WMATA".

Intr-un comunicat de presa, WMATA a precizat ca limbajul afisului este in limitele legii, iar acest tip de mesaje este protejat de Primul Amendament al Constitutiei SUA: "Reclamele in reteaua WMATA au fost considerate de tribunal ca un forum public protejat de Primul Amendament si nu le putem refuza bazandu-ne pe continutul lor politic. WMATA nu aproba reclamele postate in sistemul nostru de transport si ele nu reflecta pozitia Washington Metropolitan Area Transit Authority".

AFP scrie ca democratii americani au acuzat republicanii ca au scazut nepermis de mult tonul discursului politic in Statele Unite, in timpul actualei campanii electorale, in special prin atacuri personale la adresa presedintelui Obama.

Conservatorii sustin insa ca tratamentul la care este supus Obama nu este mai rau decat cel pe care l-a primit fostul presedinte George W. Bush din partea liberalilor, in special in timpul celui de-al doilea mandat la Casa Alba.