Guvernul presedintelui american Barack Obama a propus miercuri reducerea impozitului maximal asupra intreprinderilor la 28% si renuntarea, in paralel, la "zeci" de facilitati fiscale, astfel inca efectul asupra bugetului sa fie neutru, relateaza AFP.

Aceste masuri au fost publicate miercuri de Casa Alba si de Trezorerie, la peste un an dupa ce presedintele a promis ca va analiza legislatia asupra fiscalitatii.

Guvernul doreste sa reduca rata marginala de impozitare asupra societatilor cu 7 puncte in raport cu nivelul sau actual (35%). Rata maximala se va regasi astfel la "un nivel conform cu cel din principalele tari concurente" si ar incuraja si mai mult investitiile, spune Trezoreria, intr-un comunicat.

In contrapartida cu aceasta reducere, Obama doreste sa "elimine zeci de privilegii fiscale variate" si sa reformeze fundamental impozitarea, "care afecteaza productivitatea si cresterea", precizeaza Trezoreria.

Documentul guvernului ar urma sa serveasca drept baza pentru discutiile in vederea depunerii unui proiect de lege in Congres. "Este un proces care va lua timp", a declarat secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, intr-o conferinta de presa, adaugand ca spera sa se intalneasca cu sefii comisiilor din Congres implicate in acest demers in cursul saptamanii viitoare.