Guvernul italian pregateste importante taieri din bugetul fortelor armate, fiind luate in calcul reducerea comenzilor de avioane de vanatoare F-35 si de fregate Fremm, precum si desfiintarea a aproape 40.000 de posturi de militari, dintr-un total de 182.500, scrie vineri cotidianul Il Corriere della Sera, preluat de AFP.

Programul pentru achizitionarea a 131 de avioane de vanatoare F-35 Joint strike fighter (JSF) al constructorului american Lockheed Martin, in valoare totala de 15 miliarde de euro, pe 15 ani, urmeaza a fi revizuit in scadere.

"Astazi, din cauza perioadei actuale de austeritate, este probabila achizitionarea a doar 100, maximum 110 din aceste avioane de inalta tehnologie", scrie acest cotidian, fara a cita nicio sursa.

Puternic criticat pentru costul sau, acest program de reinarmare a suscitat numeroase polemici in Italia.

In conditiile in care contractul pentru livrarea primelor F-35 a fost semnat recent pentru 240 milioane de dolari, mai multi parlamentari au cerut guvernului sa renunte la acest program.

In ultimele zile, opozantii acestui proiect au sugerat executivului sa transfere aceste finantari catre protectia civila, in conditiile in care tara este puternic afectata de intemperii.

De asemenea, din cele 10 fregate Fremm, construite impreuna cu Franta, patru vor fi sacrificate.

Corriere della Sera afirma ca guvernul Monti urmeaza sa anunte saptamana viitoare desfiintarea a aproape 40.000 de posturi din efectivul total de 182.500 soldati.

"In acest an, Apararea dispune de un buget de 12 miliarde de euro, dintre care 70% este absorbit de personal", scrie cotidianul citat.