Caderea regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad este "doar o chestiune de timp", in fata revoltei unei parti a populatiei, a apreciat marti directorul national al informatilor (DNI) americane, James Clapper, citat de AFP.

"Cred ca este o chestiune de timp dar va duce la asta", a declarat seful principalelor agentii de informatii americane, printre care si CIA, in cadrul unei audieri in fata comisiei pentru informatii a Senatului.

"Nu vad cum isi va putea mentine puterea", a precizat el, adaugand insa ca acest proces va dura mult timp din cauza "fragmentarii" opozitiei.

Directorul CIA, fostul general David Petraeus, a afirmat ca impartaseste analiza lui Clapper.

"Opozitia a aratat o capacitate de rezistenta considerabila", a afirmat el, notand gradul sporit de violente, in conditiile in care revoltele s-au extins spre Alep, al doilea oras al tarii, dupa Damasc.

Caderea lui Bashar el-Assad, membru al minoritatii allauite, va conduce cel mai probabil la preluarea puterii de reprezentanti ai majoritatii sunite, a prognosticat el.

In plus, pierderea aliatului sirian va constitui un "revers important" pentru Iran, spune directorul CIA.

"Pierderea Siriei, care joaca rolul de platforma logistica si linie de comunicatii pentru sustinerea Hezbollahului in Liban, va constitui un important revers pentru Iran", a explicat el. "De asta Gardienii Revolutiei (iranieni, n.r.) il sustin atat pe Bashar al-Assad".