NATO nu pregateste si nici nu are in vedere o interventie in Siria, a declarat joi nou sef al comitetului militar al aliantei, danezul Knud Bartels, contrazicand afirmatiile facute recent de un inalt oficial rus, relateaza AFP.

"Nu exista nicio planificare si, la ora actuala, nicio directiva privind o eventuala operatiune a NATO in Siria", a afirmat generalul Bartels, in timpul unei reuniuni cu liderii militari ai celor 28 de tari membre ale NATO, organizata la Bruxelles.

Generalul Bartels a precizat ca, in cadrul acestei reuniuni, tarile membre ale "Dialogului mediteranean" cu NATO "si-au exprimat ingrijorarile legate de bulversarile din regiune, fie ca este vorba de Maghreb sau de Orientul Apropiat".

"Dar in niciun caz nu a fost discutata o interventie militara", a subliniat el.

Dialogul mediteranean a fost lansat de NATO in 1994 pentru a colabora cu sapte tari din regiune (Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Mauritania, Maroc si Tunisia), cu scopul de a "contribui la stabilitatea" din Orientul Apropiat.

In 12 ianuarie, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, a vorbit despre "informatii potrivit carora membrii NATO si ai statelor arabe din Golful Persic, actionand potrivit scenariului rodat in Libia, vor sa transforme ingerinta actuala in afacerile siriene in interventie militara directa".

Generalul Bartels, fost sef al armatei daneze, a preluat la inceputul lui ianuarie functia de presedinte al Comitetului militar, inlocuindu-l pe amiralul Giampaolo Di Paola, numit ministru al Apararii in noul guvern italian.