Parizienii care locuiesc intr-un cartier select din capitala franceza semneaza o petitie saptamana aceasta pentru a impiedica planurile autoritatilor de a organiza o tabara pentru tigani, reaprinzand dezbaterile cu privire la acest grup minoritar cu cateva luni inaintea alegerilor prezidentiale, relateaza Wall Street Journal.

Primarul Parisului analizeaza posibilitatea crearii unei tabere permanente pentru tigani la marginea arondismenului al 16-lea, o enclava selecta de hoteluri luxoase, ambasade si vile scumpe de pe Avenue Foch, foarte aproape de Arcul de Triumf si Champs-Elysees.

Tabara va fi localizata intr-un scuar unde in prezent se afla un teren de joaca pentru copii, care nu va fi distrus. Locurile in tabara vor fi alocate de guvern pe baza nevoilor oamenilor de a fi in centrul Parisului, nu in suburbii.

Acest lucru a provocat ingrijorari in randul cetatenilor din arondismentul 16. "Suntem ingrijorati cu privire la viitorul cartierului si posibilitatea deranjamentelor. Vom lupta impotriva proiectului", a declarat Pierre Gaboriau, viceprimarul arondismentului 16, la o adunare de peste 100 de persoane - reizdenti si afaceristi - intr-o piata la mijlocul lunii decembrie.

Tensiunile cu privire la prezenta romilor in centrul Parisului semnaleaza ca infractiunile si siguranta publica vor juca un rol proeminent in campania pentru alegerile prezidentiale din primavara, cand presedintele francez Nicolas Sarkozy se va confrunta cu socialistul Francois Hollande. Multi votanti asociaza prezenta romilor in vecinatate cu infractiuni ca jafurile sau furturile din buzunare.

Guvernul lui Sarkozy a inchis numeroase tabere ilegale si a deportat sute de romi, majoritatea cetateni romani si bulgari. Olga Trostiansky, care coordoneaza planurile privind infiintarea acestei tabere, sustine ca romii care vor fi gazduiti aici sunt cetateni francezi, respectiv nomazi sau "gens de voyage", cum sunt numiti in Franta. "Nu este o tabara de hoti in centrul Parisului", a spus ea.

In 2000, Guvernul francez a adoptat o lege care le cere tuturor departamentul sa asigure spatiu nomazilor, iar acest proiect este o incercare de a rezolva intarzierea Parisului.

Locuitorii din apropiere sustin insa ca nationalitatea nu conteaza. "Imaginati-va romi in Central Park", a declarat David Mathe, care locuieste in apropierea scuarului. "Acest cartier este o bijuterie", a adaugat el.

Tiganii vor sa fie in centrul Parisului, nu in suburbii, pentru a avea acces la slujbe si servicii medicale, a declarat Vincent Gispert, un avocat al asociatiei Uravif, care lupta pentru drepturilor tiganilor. "Este trist ca reactia tuturor este: 'Nu in curtea mea'", a spus el.

Pierre Gaboriau, viceprimarul arondismentului 16, a lansat o petitie, semnata pana in prezent de 700 de persoane, si va organiza o intalnire in ianuarie pentru a prezenta primariei opozitia locuitorilor acestui arondisment.