Sotul fostlui premier ucrainean Iulia Timosenko, condamnata in octombrie 2011 la sapte ani de inchisoare, a solicitat azil in Republica Ceha, a anuntat vineri o sursa guvernamentala de la Praga, preluata de Reuters. Oleksander Timosenko a cerut azil la sfarsitul anului trecut.

Iulia TimosenkoFoto: Agerpres

"A aplicat la sfarsitul anului 2011 si inca nu s-a luat o decizie", a declarat sursa guvernamentala ceha.

Ulterior, Ministerul de Externe de la Praga a confirmat informatia.

La 11 octombrie 2011, Iulia Timosenko a fost condamnata la 7 ani de inchisoare si la plata unor daune de aproape 200 milioane de dolari, dupa ce a fost gasita vinovata pentru ca si-a depasit "drepturile si autoritatea" "in scopuri infractionale" cand a semnat, in ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fara a avea aprobarea Guvernului de la Kiev.

Dupa doua zile, RIA Novosti a anuntat ca Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a deschis o noua ancheta penala impotriva fostului premier ucrainean, aceasta fiind acuzata de tentativa de deturnare a peste 400 milioane de dolari din fondurile publice, in perioada anilor '90.

O ancheta impotriva luliei Timosenko a fost declansata in acest caz si in Rusia, dar a fost inchisa in 2005 din cauza prescrierii faptelor.

Daca va fi gasita vinovata, Timosenko risca o pedeapsa suplimentara de 12 ani de inchisoare.

In noiembrie, anchetatorii ucraineni au formulat noi acuzatii la adresa fostului premier, legata de activitatea ei in fruntea corporatiei „Sistemele energetice unice ale Ucrainei”. In comunicatul oficial al Fiscului se spunea ca Timosenko este invinuita „ca a tainuit un venit in valoare de peste 165 milioane de dolari, precum si de sustragere de mijloace financiare si de evaziune fiscala de 5,8 milioane de dolari”.

UPDATE: Ministerul ceh de Interne a anuntat vineri dupa-amiaza ca i-a acordat azil lui Oleksander Timosenko.