Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timosenko, a fost condamnata marti la 7 ani de inchisoare si la plata unor daune de aproape 200 milioane de dolari, dupa ce a fost gasita vinovata pentru ca si-a depasit "drepturile si autoritatea" "in scopuri infractionale" cand a semnat, in ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fara a avea aprobarea Guvernului de la Kiev, potrivit Reuters.

Iulia Timosenko, condamnata deja la 7 ani de detentieFoto: Agerpres/AP

"Curtea a gasit-o pe Timosenko vinovata si a condamnat-o la sapte ani in inchisoare", a anuntat judecatorul.

UPDATE 1 Timosenko a anuntat ca va contesta decizia in fata justitiei europene. "Ne vom bate pentru a ne apara reputatia in fata instantelor europene. Trebuie sa fim puternici si sa protejam Ucraina de autoritarismul si absenta libertatii", a declarat ea dupa anuntul judecatorului.

UPDATE 2 Uniunea Europeana a avertizat Ucraina cu privire la importante "consecinte" daca fostul premier nu va beneficia de o procedura de recurs echitabila, in special in ceea ce priveste "un acord bilateral" UE-Ucraina, aflat in curs de negociere.

UE este "profund dezamagita" si daca situatia nu se amelioreaza risca sa aiba parte de "consecinte importante", potrivit unei declaratii a diplomatului european Catherine Ashton.

UPDATE 3 Consiliul Europei a criticat la randul sau condamnarea lui Timosenko: "judecarea unor decizii politice trebuie lasata parlamentului si alegatorilor, nu tribunalelor".

"In ianuarie 2009, Iulia Timosenko, fiind prim-ministru, si-a folosit autoritatea si prerogativele legale cu scopuri criminale, si a comis acte care depasesc in mod clar autoritatea si drepturile sale", a afirmat magistratul.

Procurorii au cerut pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru fostul premier. Procesul Iuliei Timosenko a fost reluat la sfarsitul lunii septembrie, dupa 15 zile de intrerupere, sub monitorizarea Uniunii Europene, care cere eliberarea fostului premier ucrainean.

Inainte ca judecatorul sa vorbeasca, Timosenko a spus curtii: "Stiti foarte bine ca sentinta nu este pronuntata de judecator, ci de presedintele Ianukovici. Oricare va fi sentinta, lupta mea va continua. Aceasta sentinta, scrisa de Ianukovici, nu va schimba nimic in viata mea", a spus ea.

Sute de sustinatori ai lui Timosenko se adunasera marti dimineata in fata tribunalului. "Libertate pentru Iulia" sau "Jos banditii", scandau manifestantii, incadrati de sute de politisti cu casti si scuturi, din cadrul unitatilor antirevolta.

Procesul este urmarit indeaproape de Uniunea Europeana, care se teme ca acest caz sa nu fie de fapt o reglare de conturi politice, care ar permite presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici sa se debaraseze de principala sa opozanta.

La jumatatea lunii septembrie, UE a ridicat tonul impotriva Kievului, conditionand un acord de asociere, pe care Ucraina spera sa il incheie in decembrie, de punerea in libertate lui Timosemko.

Procesul fostului premier ucrainean Iulia Timosenko, care a pledat nevinovata, a inceput la 24 iunie. Initial ea s-a prezentat la proces in libertate, dar a fost apoi arestata pe 5 august.

Procurorii ucraineni au stabilit ca fostul premier a semnat, in ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fara a avea aprobarea Guvernului de la Kiev si ar fi adus tarii un prejudiciu de 200 de milioane de dolari.