VIDEO UPDATE Verdict in Ucraina: Iulia Timosenko, condamnata la 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere si la plata unor daune de aproape 200 milioane de dolari
"Curtea a gasit-o pe Timosenko vinovata si a condamnat-o la sapte ani in inchisoare", a anuntat judecatorul.
UPDATE 1 Timosenko a anuntat ca va contesta decizia in fata justitiei europene. "Ne vom bate pentru a ne apara reputatia in fata instantelor europene. Trebuie sa fim puternici si sa protejam Ucraina de autoritarismul si absenta libertatii", a declarat ea dupa anuntul judecatorului.
UPDATE 2 Uniunea Europeana a avertizat Ucraina cu privire la importante "consecinte" daca fostul premier nu va beneficia de o procedura de recurs echitabila, in special in ceea ce priveste "un acord bilateral" UE-Ucraina, aflat in curs de negociere.
UE este "profund dezamagita" si daca situatia nu se amelioreaza risca sa aiba parte de "consecinte importante", potrivit unei declaratii a diplomatului european Catherine Ashton.
UPDATE 3 Consiliul Europei a criticat la randul sau condamnarea lui Timosenko: "judecarea unor decizii politice trebuie lasata parlamentului si alegatorilor, nu tribunalelor".
"In ianuarie 2009, Iulia Timosenko, fiind prim-ministru, si-a folosit autoritatea si prerogativele legale cu scopuri criminale, si a comis acte care depasesc in mod clar autoritatea si drepturile sale", a afirmat magistratul.
Procurorii au cerut pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru fostul premier. Procesul Iuliei Timosenko a fost reluat la sfarsitul lunii septembrie, dupa 15 zile de intrerupere, sub monitorizarea Uniunii Europene, care cere eliberarea fostului premier ucrainean.
Inainte ca judecatorul sa vorbeasca, Timosenko a spus curtii: "Stiti foarte bine ca sentinta nu este pronuntata de judecator, ci de presedintele Ianukovici. Oricare va fi sentinta, lupta mea va continua. Aceasta sentinta, scrisa de Ianukovici, nu va schimba nimic in viata mea", a spus ea.
Sute de sustinatori ai lui Timosenko se adunasera marti dimineata in fata tribunalului. "Libertate pentru Iulia" sau "Jos banditii", scandau manifestantii, incadrati de sute de politisti cu casti si scuturi, din cadrul unitatilor antirevolta.
Procesul este urmarit indeaproape de Uniunea Europeana, care se teme ca acest caz sa nu fie de fapt o reglare de conturi politice, care ar permite presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici sa se debaraseze de principala sa opozanta.
La jumatatea lunii septembrie, UE a ridicat tonul impotriva Kievului, conditionand un acord de asociere, pe care Ucraina spera sa il incheie in decembrie, de punerea in libertate lui Timosemko.
Procesul fostului premier ucrainean Iulia Timosenko, care a pledat nevinovata, a inceput la 24 iunie. Initial ea s-a prezentat la proces in libertate, dar a fost apoi arestata pe 5 august.
Procurorii ucraineni au stabilit ca fostul premier a semnat, in ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fara a avea aprobarea Guvernului de la Kiev si ar fi adus tarii un prejudiciu de 200 de milioane de dolari.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
In cazul celor celor numiti anterior vinovatia este mai "indirecta' si mai greu de evaluat, .
-principiul ca resursele respective trebuie extrase si utilizate este inatacabil.
altfel, hai sa inchidem si minele de fier, de cupru, de carbune, puturile de petrol etc.
sa ramana sub pamant! au sa le foloseasca viitorii stapani ai acestor tinuturi ca sa ridice monumente prostiei romanilor, un neam de prosti ras de pe fata pamantului.
-cum se pune in practica acest principiu, da, trebuie examinat cu atentie. trebuie minimizata poluarea (o anumita poluare insoteste orice activitate umana, dar trebuie vazut gradul de acceptabilitate) si, in al doilea rand, trebuie maximizate beneficiile (din cate imi amintesc, chiar asta a cerut basescu - renegocierea beneficiilor)
asta daca nu cumva o avea pandalii.
ca astfel nu imi explic de ce si pe vremea lui nastase, ue critica depravarea lui nastase.
si de ce pe vremea lui boc, ue critica tot depravarea lui nastase?
o fi avand ue vreo obsesie?
De ce? Pai pt ca nici un politician european, oricat de democrat si transparent s-ar autoproclama, nu vrea ca eventualele sale decizii stupide si paguboase sau chiar infractionale sa fie judecate 'pe bune' de un tribunal.
Nu vrea, pt ca cel mai adesea, politicienii iau decizii care se dovedesc gresite si care nu rareori provoaca pierderi mari economiilor deci pierderi pentru viata a milioane de oameni.
Ar fi o idee buna sa putem trage penal si financiar la raspundere politicienii care iau decizii incompetente sau paguboase pt noi toti? Da.
Vrea Europa asta? Nu, nu vrea, se teme ca dracu de tamaie.
Asa cum se teme si sa-i cheme pe europeni la referedumuri.
Din pacate, prin astfel de comportamente, clasa politica europeana intareste ideea anti-europeana a 'falsei democratii', a ipocriziei 'liberei expresii'.
URSS-ul se reface reuneste incet incet...
acum UE ar trebui sa faca ceva si sa intervina in proces
Problema este ca Ucraina este divizata etnic, iar in cazul in care apar revolte populare in vom avea de a face cu un haos la granitele Europei. Si mai are si ceva bombe atomice...
Ii trebuie doar o mini-scanteie care va fi si ultima !
Sa nu aiba Rusia niciun amestec? M-as mira...
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapons_and_Ukraine
In Romania (si din pacate cam asa e peste tot in Europa asta, ca nu degeaba s-a ajuns la falimentul unei tari si la criza) nu exista o raspundere penala ministeriala.
Pur si simplu un politician nu raspunde penal daca ia o decizie cretina pentru stat, pentru Romania.
El raspunde doar daca e prins furand (si nici atunci nu e sigur ca poate colegii deputati refuza sa-i ridice imunitatea!!), nu si daca isi bate joc de mandatul sau.
Daca administrezi o firma, risti sa fii dat in judecata si sa ajungi la puscarie sau sa platesti milioane daca iei decizii care aduc pagube actionarilor.
Daca esti ministru si aduci pagube administratilor tai, adica electorilor care platesc taxe la buget, nu patesti nimic penal sau financiar, in cel mai rau caz nu mai esti votat, atat, adica o sanctiune simbolica.
Aceasta pozitie de privilegiat deasupra legilor e incurajata in toata Europa de o clasa politica ce nu vrea sa dea socoteala pentru decizii stupide care puteau fi evitate cu mai multa inteligenta sau prudenta.
Romania ar trebui sa promoveze o legislatie in acest sens, in premiera europeana, impotriva ministrilor si parlamentarilor care iau decizii ce se dovedesc in final catastrofale pentru economie.
Desigur, cazul Timosenko are si o incarcatura politica, e inevitabil pentru ca e o politiciana, dar individa a si luat o decizie banoasa pt Rusia si paguboasa pentru tara ei, pt un comision gras si pentru interese politice, nu economice.
Oricum, local privind, Ucraina se indreapta catre mari tensiuni interne si chiar internationale, e un factor destabilizator pt regiune, Basescu a vorbit chiar azi la Cotroceni cu ambasadorul Ucrainei (care e retras din post de Ianukovici).
Romania are un interes strategic in a apropia Ucraina de UE, pt a o sili sa aplice mai repede norme europene in materie de minoritati, educatie si administratie
in caz ca nu stiati cel mai mare genocid al secolului 20 nu a fost cel facut de nemti evreilor ci cel facut de rusi ukcranienilor(1922-1923). Se estimeaza ca au murit de foame intr 6-10 mil in mai putin de 1 an.
exista si un film foarte bine facut despre russia acelor vremuri .
http://www.imdb.com/title/tt1305871/
Cica conditionare de acord cu Ucraina daca o elibereaza pe aia! Asta nu e amestec in justitie?