In alegerile pentru Duma de stat, Transnistria a sustinut Rusia Unita. Ceea ce nu inseamna ca duminica viitoare aceiasi alegatori vor vota pentru alt presedinte al nerecunoscutei republici. Viorel Ciubotaru, expert al Centrului de la Geneva pentru control democratic al fortelor armate, spune ca Igor Smirnov poate ramane la putere pentru a indeplini intelegerile convenite in cadrul recentei sale intrevederi cu premierul Moldovei, Vlad Filat si cu omogul rus al acestuia, Vladimir Putin, scrie Nezavisimaia gazeta.

Ciubotaru afirma ca despre aceasta intrevedere stie toata lumea, dar toti se feresc sa vorbeasca despre ea. Pentru ca, a explicat el, daca Smirnov ramane la putere la Tiraspol, „la Chisinau toti se vor bucura, mai putin Filat”.

Daca in locul lui Smirnov va veni Anatoli Kaminski, presedintele Consiliului suprem, Chisinau va avea nevoie de timp pentru a intelege cine este el. Kaminski este creatia Moscovei si, inainte de toate, va trebui sa primeasca instructiuni corespunzatoare pe langa cele dictate de grupul local de influenta – corporatia Serif, care sponsorizeaza partidul lui Kaminski, Obnovlenie.

Analistul german Alexander Rahr este de parere ca totul va depinde de modul in care vor decurge negocierile privind scutul american din Europa intre Rusia si UE. Si, posibil, din aceasta perspectiva vor fi corelate intelegerile politicienilor evocati de Ciubotaru.

Rahr crede ca „daca Occidentul se va certa cu Rusia din cauza scutului, iar o astfel de varianta nu poate fi deloc exclusa, problema Transnistriei poate fi data uitarii. In pofida intelegerilor dintre Merkel, Putin si Sarkozy. Si nimeni nu o va mai ridica. UE stie ce politica va promova Putin odata revenit la Kremlin. Avand in vedere ca Europa nu-si apropie Ucraina, Kremlinul va incerca sa o integreze in Uniunea Eurasiatica. Va fi lansat un amplu joc politic in spatiul postsovietic, iar Transnistria va deveni moneda de schimb. Daca Moldova va avansa totusi in directia UE sau a Romaniei, Moscova va incerca sa pastreze in regiune un statu-quo, dupa care va ceda Transnistria Ucrainei in schimbul acceptului Kievului de a se integra in Uniunea eurasiatica. Mai ales ca Rusia nu are granita comuna cu Transnistria”.

Rahr este convins ca astfel de discutii pot avea loc.