Laboratorul din Budapesta al Institutului de cercetare si productie a izotopilor Izotop Intezet a inregistrat o crestere a emisiei de iod radioactiv la inceputul acestui an si a suspendat productia pana dupa reparatia filtrelor, informeaza institutul maghiar intr-un comunicat de presa remis Reuters.

UPDATE Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Ungaria este sursa probabila a iodului radioactiv detectat in mai multe tari europene.

"[n.r. Izotopii radioactivi] au fost probabil eliberati in atmosfera de Institutul de Izotopi din Budapesta. Institutul Izotop Intezetproduce radioizotopi pentru aplicatii in sanatate, cercetare si in industrie", informeaza AIEA intr-un comunicat in care citeaza informatii din partea institutului maghiar.

Potrivit comunicatului emis de Izotop Intezet, institutul a detectat pentru prima data cresterea emisiei de iod-131 in prima jumatate a acestui an. Nivelul radiatiilor inregistrat nu a reprezentat un pericol de sanatate, insa institutul a decis totusi sa suspende productia intre lunile iunie si august si sa isi modifice sistemul de filtrare.

Institutul a reluat productia de iod-131 in luna septembrie, insa emisia nu a scazut pana la nivelul obisnuit. Au decis sa suspende, din nou, productia si sa repare filtrele.

Directorul institutului Izotop Intezet a declarat pentru Reuters ca Ungaria nu poate fi sursa iodului radioactiv inregistrat in mai multe tari europene in ultimele saptamani.

Amintim ca Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat vineri, 11 noiembrie, ca a detectat niveluri scazute de iod-131 radioactiv in Republica Ceha si in alte teritorii europene, insa particulele nu pun in pericol sanatatea populatiei. Tot vineri, autoritatile ungare au aratat ca au detectat o crestere minima de iod-131 la doua statii de monitorizare din Budapesta si din orasul estic Miskolc.

Urme de iod-131, care ar putea proveni de la deseuri radioactive dintr-o tara straina, inca neidentificata, au fost depistate si in aerul din Franta, dar acestea nu reprezinta un risc pentru sanatatea publica, a anuntat marti Institutul de radioprotectie si siguranta nucleara, citat de Mediafax.

Autoritatile romane nu au detectat cresteri ale nivelului de iod radioactiv pe teritoriul Romaniei, fenomenul fiind depistat zilele trecute in Cehia, Ungaria si Franta. Contactat pentru informatii, Nicolae Zamfir, directorul general al IFIN-HH, a declarat pentru HotNews.ro ca Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei a efectuat la sfarsitul saptamanii trecute masuratori pentru depistarea iodului radioactiv si nu s-a observat nicio variatie a acestui element in probele colectate.

Originea si data deseurilor aflate la originea acestei poluari cu iod-131, un element cu timp de injumatatire scurt, de doar opt zile, "sunt necunoscute in prezent", dar nu au nicio legatura cu accidentul nuclear de la Fukushima, in Japonia, potrivit IRSN.

Citeste si: