Agentiei de evaluare financiara Standard & Poor`s ar putea revizui negativ ratingul de tara al Ungariei in categoria nerecomandata investitorilor, dupa ce a plasat calificativul sub supraveghere, cu implicatii negative, informeaza Mediafax citand Bloomberg. O decizie similara a fost luata de agentia Fitch Ratings.

Agentia de evaluare va lua o decizie in privinta calificativului Ungariei in decursul acestei luni. In acest moment, calificativul Ungariei este "BBB-", se arata intr-un comunicat al companiei.

Fitch Ratings, o alta mare agentie de evaluare financiara, a revizuit vineri perspectiva de rating a Ungariei, de la stabila la negativa, alaturandu-se previziunile S&P si Moody Investors Service.

S&P si-a motivat decizia prin politicile imprevizibile ale Ungariei precum indepartarea controalelor asupra politicilor, perceperea de taxe speciale pe diverse sectoare ale economiei si fortarea bancilor sa accepte cursuri de schimb mai mici la returnarea creditelor ipotecare. Toate acestea afecteaza investitiile si cresterea intr-un moment in care mediul economic se deterioreaza, se arata in comunicatul companiei.

"O politica de mediu mai imprevizibil, ce decurge dintr-o slabire a institutiilor de supraveghere si din unele decizii bugetare, va avea un efect negativ asupra cresterii economice si a finantelor publice", informeaza S&P.

Randamentul cerut Ungariei pentru titluri de trezorerie a urcat in noiembrie la maximul ultimilor doi ani, in timp ce moneda nationala s-a depreciat la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani si jumatate, starnind temeri ca guvernul de la Budapesta nu va putea finanta cea mai ridicata datorie publica dintre membrii UE din Europa estica. Investitorii evita activele riscante in contextul eforturilor liderilor europeni de a gasi o solutie pentru stoparea crizei datoriilor suverane.

In 2008, Ungaria a incheiat un acord de imprumut cu FMI pentru a evita intrarea in stare de incetare a platilor. Premierul Viktor Orban a refuzat anul trecut, dupa ce a castigat alegerile, reinoirea acordului de imprumut cu Fondul, motivand ca vrea mai multa libertate ca sa poata urma unele politici "neortodoxe" de reducere a datoriei tarii.

"Nu exista niciun motiv real pentru retrogradarea Ungariei", a declarat Peter Szijjarto, purtatorul de cuvant al lui Orban, pentru Bloomberg.

S&P evalueaza Romania cu rating "BB+", cea mai ridicata treapta din categoria nerecomandata pentru investitii si imediat sub ratingul "BBB-" al Ungariei. Fitch si Moody's acorda Romaniei calificativele "BBB-" si "Baa3", recomandate investitorilor, la fel ca in cazul Ungariei. Toate trei agentiile au perspectiva stabila pentru Romania.