Prim-ministrul socialist grec Georgios Papandreou va demisiona din functie pentru a lasa locul unui guvern de coalitie, dupa un acord incheiat duminica noaptea intre principalele doua partide politice din Grecia, a precizat presedintia, citata de AFP.

Noul guvern grec va conduce tara pana la alegerile anticipate, programate imediat dupa implementarea prevederilor acordului privind reducerea datoriei Greciei, incheiat de liderii zonei euro la Bruxelles, la sfarsitul lui octombrie.

UPDATE Ambele parti au convenit, in noaptea de duminica spre luni, ca alegerile anticipate ar trebui sa aiba loc la 19 februarie, potrivit unui comunicat al ministerului de finante. Termenul limita de 19 februarie ar trebui sa acorde noului guvern al Greciei suficient timp pentru a finaliza implementarea masurilor anticriza agreate de UE, in vederea reducerii datoriei tarii, ca parte a intelegerii cu liderii UE si institutiile financiare.

Antonis Samaras, liderul opozitiei de dreapta si Papandreou vor avea noi discutii luni, pentru a desemna un nou prim-ministru si a stabili compozitia guvernului.

"In cadrul reuniunii de duminica, s-a convenit formarea unui guvern, care sa conduca tara la alegeri imediat dupa punerea in aplicare a deciziilor din 26 octombrie", adica acordul de reducere a datoriei Greciei, incheiat Bruxelles", se arata intr-un comunicat al presedintiei elene.

Acordul politic incheiat intre Papandreou si rivalul sau de dreapta lanseaza un semnal europenilor, care asteapta un angajament clar de la Atena privind planul de reducere a datoriei si politicile de austeritate necesare, evitand in acelasi timp un vid de putere. Papandreou nu a demisionat oficial, pana in acest moment.

Daca nu vor interveni alte schimbari, Grecia va fi reprezentata la reuniunea Eurogrupului de luni de catre ministrul de finante Evangelos Venizelos, responsabil cu negocierile de la mijlocul lunii iunie.

Premierul obtinuse increderea Parlamentului, in urma votului desfasurat in noaptea de vineri spre sambata, dupa o saptamana plina de drama in zona euro. Votul de incredere, crucial pentru ratificarea acordului european de salvare a Greciei si reducere a datoriilor tarii, a fost cerut luni de premier, dupa ce a anuntat un referendum asupra planului european de salvare a tarii. Giorgios Papandreou a renuntat la acest proiect, joi, in urma panicii pe care a generat-o in interiorul tarii si in Europa.

Liderul de dreapta, Antonis Samaras, care se opunea pana acum guvernului de coalitie si insista asupra alegerilor anticipate, a declarat ca este dispus sa "ajute" daca Papandreou demisioneaza, pentru a "debloca situatia".

"Sunt constient de angoasa poporului grec, fiecare trebuie sa isi asume responsabilitatea, trebuie sa transmitem un mesaj de stabilitate si incredere in afara, si unul de normalitate in interior", a spus el.

Sondaj: Grecii vor euro si guvern de uniune nationala

Sondajul institutului Alco, publicat de saptamanalul Proto Thema, arata ca 52% dintre respondenti prefera un "Guvern de uniune nationala". Alti 36% opteaza mai degraba pentru organizarea de alegeri anticipate, solutia preferata si de opozitia dreapta pentru a scoate tara din criza politica.

Un alt sondaj, al institutului Marc, publicat de Ethnos (socialist), releva o diferenta mai mica. Optiunea pentru un Guvern de coalitie este sustinuta de 45 la suta dintre grecii intervievati, in timp ce 42% vor alegeri. Insa zece procente se pronunta pentru mentinerea unei echipe socialiste.

Cele doua sondaje, realizate la inceputul saptamanii pe esantioane de cate 1.000 de persoane, confirma "eurofilia" record a grecilor, in pofida sacrificiilor impuse de doi ani de catre creditorii din zona euro.

Sondajele releva o sustinere masiva de 78 pana la 81% fata de pastrarea monedei euro, fata de o minoritate de 11 pana la 13%, care vrea revenirea la drahma.

Aceste sondaje confirma, totodata, un avans de aproximativ zece puncte al partidului Noua Democratiie (ND), condus de Antonis Samaras, fata de partidul Pasok, aflat la putere. Intentiile de vot sunt de 30% pentru ND si de 20% pentru Pasok. Dar aceste scoruri nu permit ND sa dispuna de o majoritate absoluta in Parlament.

Citeste si: