Dificultatile cu care se confrunta zona euro nu trebuie sa afecteze procesul de extindere a Uniunii Europene in Balcanii de Vest, a apreciat, vineri, presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, potrivit AFP.

Jerzy BuzekFoto: Reuters

"Actualele dificultati din zona euro nu trebuie in niciun caz sa afecteze politica de extindere", a spus Buzek vineri, intr-o conferinta de presa desfasurata la Sarajevo.

"Vreau sa subliniez ca Grecia - deoarece este principalul motiv de neliniste si de dezacord in zona euro, din punct de vedere al finantelor - reprezinta mai putin de 2 la suta din Produsul Intern Brut (PIB) al economiei din zona euro", a adaugat el. "Din acest punct de vedere, situatia nu este periculoasa pentru deciziile legate de extindere. Suntem cu adevarat deschisi. Vrem sa avem Bosnia-Hertegovina si toate tarile din Balcanii de vest in UE, caz cu caz, stat cu stat, pentru ele trebuie sa fie pregatite pentru asta", a spus Buzel.

Tarile din Balcani se afla la stadii diferite in procesul de aderare la UE.

Croatia, cea mai avansata, va deveni cel de-al 28-lea membru al blocului comunitar la 1 iulie 2013.

Serbia spera la statutul de candidat in decembrie, iar Muntenegru sa poata deschide negocierile de aderare. Bosnia este in urma acestora, din cauza blocajului institutioinal cauzat de cele trei comunitati.