Cei mai multi dintre greci au o parere negativa despre intelegerea incheiata joi dimineata de liderii Uniunii Europene, care a redus semnificativ datoria tarii, deoarece considera ca afecteaza suveranitatea nationala, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publicat sambata si citat de Reuters. Bancile si fondurile de investitii private care detin titluri de stat grecesti au acceptat joi sa piarda 50% din banii imprumutati Greciei. Este vorba de 100 de miliarde euro din datoria Greciei, acum in valoare de 350 de miliarde.

Proteste in GreciaFoto: Reuters

Expertii estimeaza ca datoria Greciei va depasi 160% din Produsul Intern Brut in acest an.

Sondajul de opinie, publicat de cotidianul To Vima si realizat imediat dupa incheierea reuniunii liderilor UE de la Bruxelles, a indicat faptul ca aproape 60% dintre greci vad intelegerea ca negativa sau probabil cu efecte negative pentru tara lor.

Iata cateva dintre rezultatele anchetei de opinie (realizata pe un esantion reprezentativ de 1009 persoane):

* aproape jumatate dintre intervievati au spus ca intelegerea incheiata in Bruxelles este o lovitura pentru suveranitatea Greciei, care va trebui sa cedeze mai mult control asupra chestiunilor economice celor din UE si Fondului Monetar International (imediat dupa incheierea lucrarilor de la Bruxelles, premierul grec George Papandreu a declarat ca pentru Grecia a inceput "o noua era")

* doar 36% dintre respondenti au spus ca pachetul de masuri este pozitiv sau are probabil efecte pozitive pentru Grecia

* aproape trei sferturi dintre cei intervievati au afirmat ca vor ca Grecia sa ramana in zona euro

* mai putin de o cincime au spus ca vor ca tara sa revina la drahma

* majoritatea grecilor (55.5%) vrea ca partidele politice din tara sa fie mai unite

* 75.6% dintre respondenti sustin ca pachetul de masuri adoptat de UE trebuie sa fie aprobat de 180 de parlamentari greci, lucru ce sugereaza ca si opozitia sa voteze in favoarea lui (Partidul Socialist al premierului George Papandreu are doar 153 de mebri in legislativul de 300 de locuri)

* doar 37.3% dintre greci vor alegeri anticipate acum

Reuters scrie ca, furiosi din cauza ultimelor masuri de austeritate cerute Greciei de creditorii internationali, grecii au manifestat vineri in numeroase orase, in timpul unei sarbatori nationale. O parada militara a fost anulata in Salonic dupa ce manifestantii i-a numit "tradatori" pe presedintele Karolos Papoulias si pe alti oficiali.

Guvernul, care a declarat ca pachetul UE nu va duce la noi masuri de austeritate, a respins propunerea ca intelegerea de la Bruxelles sa fie adoptata cu majoritate larga.

Rata somajului in Grecia a depasit 16%, iar nivelul de trai a scazut in ultima perioada.