Surse din Egipt au declarat luni pentru postul Russia Today ca e posibil ca fostul presedinte Hosni Mubarak, judecat pentru ca a ordonat armatei sa traga in demonstranti, sa fi murit in arest. Daca informatia se confirma, Mubarak este cel de-al doilea sef de stat care a devenit victima a "primaverii arabe", dupa ce, saptamana trecuta, libianul Muammar Gaddafi a murit dupa ce a fost capturat de fortele guvernamentale.

Hosni Mubarak, judecat la CairoFoto: Reuters

Presa de la Cairo a scris ca Mubarak, a carui stare de sanatate s-a deteriorat serios in ultimele luni, a fost informat despre moartea lui Gaddafi, lucru care a contribuit la agravarea conditiei sale. Fostul lider egiptean ar fi suferit un atac de cord dupa ce a vazut cadavrul insangerat al lui Gaddafi.

Nu se stie deocamdata daca atacul de cord a fost sau nu fatal.

Sursele au afirmat insa ca armata egipteana a decis sa intareasca masurile de securitate in jurul spitalului unde Hosni Mubarak se afla sub arest. Autoritatile au instalat mai multe garzi in jurul imobilului, precum si la etajul unde se afla fostul lider.

Fostul lider egiptean, in varsta de 83 de ani, a fost demis in urma unei revolte populare in luna februarie a acestui an si risca pedeapsa cu moartea in cazul in care se dovedeste ca a ordonat impuscarea protestatarilor. In plus, Hosni Mubarak este judecat pentru abuz in serviciu si fapte de coruptie.

Alaturi de Mubarak si fiii sai, mai sunt acuzati fostul ministru de interne Habib El-Adly si alti fosti oficiali din timpul mandatului lui Hosni Mubarak.

Fostul presedinte egiptean s-a declarat nevinovat, afirmand ca respinge toate acuzatiile.

Potrivit procurorilor, Mubarak sufera de depresie, stare de oboseala, tahicardie, tensiune scazuta, iar toate acestea pot duce la stari de lesin si cresc riscul unui infarct. Medicii care il trateaza au declarat ca pe 18 iulie Mubarak s-a aflat pentru scurt timp in coma, iar in prezent refuza sa manance. Starea de sanatate precara a fostului presedinte este si o consecinta a operatiei suferite anul trecut in urma aparitiei unui cancer la stomac.