Ministrul britanic al Apararii, Liam Fox, si-a dat demisia vineri ca urmare a zvonurilor ca ar fi oferit favoruri unui prieten cu interese comerciale in domeniul apararii, titreaza Reuters.

Liam FoxFoto: Reuters

Mai multe zvonuri au aparut in decursul ultimelor doua saptamani cu privire la relatia ministrului cu omul de afaceri Adam Werritty, fost coleg de apartament si cavaler de onoare al lui Fox. Presa a scris despre intalnirile dintre cei doi dar si despre faptul ca Werritty s-a recomandat drept consultant al lui Fox.

"Am permis ca linia dintre interesele mele personale si activitatile mele guvernamentale sa devina neclara. Consecintele acestui fapt au devenit mai vizibile in ultimele zile. Imi pare rau pentru asta. Am spus in mai multe randuri ca interesul national trebuie sa fie mai presus de interesul personal. Acum trebuie sa ma ridic la propriile standarde. Prin urmare, am decis, cu mare tristete, sa demisionez din pozitia de Secretar de Stat pentru Aparare - pozitie pe care am fost foarte mandru si onorat sa o detin", scrie Fox in scrisoarea de demisie adresata prim-ministrului britanic David Cameron.

"Inteleg motivele pentru care ai decis sa demisionezi din pozitia de Secretar al Apararii, desi imi pare foarte rau sa te vad plecand. Am lucrat impreuna indeaproape in ultimii sase ani si ai fost un membru cheie al echipei mele in tot acest timp. […] Ai supravegheat implementarea unor schimbari fundamentale in Ministerul Apararii si in fortele armate, schimbari ce vor asigura ca suntem echipati din plin pentru a face fata provocarilor erei moderne", scrie David Cameron in scrisoarea de raspuns.

"Va fi o usurare pentru fortele armate. Stirile din ultimele doua saptamani cu privire la afacerea Fox au diminuat reputatia Ministerului Apararii, atat in ochii comunitatii domestice, cat si a celei internationale, si, cu un razboi serios ce se desfasoara in Afganistan, bataia de joc este ceva de care baietii nostri de la fata locului nu au nevoie", a declarat Charles Heyman, analist pe probleme de aparare pentru agentia de presa.

Jim Murphy, purtatorul de cuvant al Partidului Laburist, a declarat urmatoarele: "Acest lucru era inevitabil. In decursul evenimentor nu am cerut demisia lui Liam Fox, ci doar adevarul intreg. Aceasta chestiune s-a concentrat doar pe judecata si comportamentul lui intr-una dintre pozitiile cele mai serioase din tara. Cu atat de multe in joc pentru fortele noastre, ministrul Apararii trebuie sa se concentreze doar pe indatoririle sale publice".

Wyn Grant, profesor de politica la University of Warwick, vorbeste despre impactul demisiei asupra guvernului: "Este o lovitura pentru guvern, dar nu una care sa il destabilizeze. Reprezinta o problema pentru dreapta partidului conservator, deoarece [n.r. Fox] a fost numit de Thatcher drept potential standard pentru dreapta viitorului, asa ca si-au pierdut unul dintre potentialii candidati in cazul in care apare un loc liber. Nu cred ca va avea un efect mare asupra coalitiei. Este jenant pentru guvern, nu e benefic pentru reputatie, dar nu este o miscare ce ar putea sa schimbe jocul".

Legaturile lui Fox cu omul de afaceri Adam Werritty au intrat in atentia publicului la inceputul lunii octombrie. Acesta a fost acuzat ca i-ar fi facilitat lui Werritty accesul la activitatile Ministerului de Aparare, permitandu-i sa il insoteasca in deplasari oficiale in strainatate in pofida faptului ca acesta din urma nu avea un rol oficial. Acuzatiile au dus la initierea unei investigatii care sa determine daca Fox a incalcat codul de conduita periclitandu-si pozitia in cadrul guvernului.