Turcia sustine ca unicul obiectiv al discutiilor cu Uniunea Europeana este obtinerea statutului de membru cu drepturi depline si ca nici o alta optiune nu este acceptabila, titreaza Reuters. Declaratia Turciei vine ca reactie la publicarea in decursul zilei de miercuri a raportului anual al Comisiei Europene in care aceasta recomanda tarii sa isi "schimbe tinta".

Comisia Europeana a indemnat catre continuarea discutiilor cu Turcia insa a adaugat ca, in ultimul an, nu a fost inregistrat niciun progres in directia aderarii. Cu aceasta ocazie, C.E. si-a exprimat ingrijorarea cu privire la tensiunile existente intre Turcia si Cipru, membru al Uniunii Europene din 2004, criticand faptul ca tara euroasiatica nu face suficiente eforturi pentru a normaliza relatiile. Cipru, alaturi de Franta si Germanie reprezinta principalele state de se opun aderarii Turciei.

In urma analizarii progreselor realizate, C.E. a propus tarii majoritar musulmane statul de "partener privilegiat" ca alternativa la cel de membru.

"Statutul de membru cu drepturi depline reprezinta unicul tel al Turciei, nici un alt scop nu poate fi acceptat", a declarat ministrul turc pentru Afaceri Europene si negociator-sef cu Uniunea Europeana, Egemen Bagis, in cadrul unei conferinte de presa. "Speram ca Uniunea Europeana sa iasa repede din aceasta eclipsa a mintii", a adaugat ministrul turc.

Turcia a mai declarat ca intentioneaza sa inghete legaturile cu Uniunea Europeana la mijlocul anului viitor cand urmeaza ca Cipru sa preia presedintia Uniunii. Turcia reprezinta unul dintre cei mai mari candidati la aderara in U.E, iar economia infloritoare a tarii contrasteaza cu situatia economica actuala a Uniunii, sustine agentia de stiri.

Aducand in discutie un conflict recent intre Turcia si Cipru cu privire la drepturile de forare in Marea Mediterana, Comisia a sfatuit guvernul de la Ankara sa evite amenintari ce ar putea afecta si mai tare discutiile de aderare.

Referitor la lipsa progreselor in directia aderarii, Comisia a indicat lipsa sanctiunilor in relatiile cu tarile Orientului Mijlociu ca principala problema. "Turcia nu s-a aliniat masurilor restrictive pe care Uniunea Europeana le-a impus Iranului, Libiei si Siriei", indica raportul Comisiei. Acesta a mai indicat drept probleme lipsa eforturilor de a limita coruptia si de a reforma sectorul judiciar la care se adauga lipsa de trasparenta a finantarii partidelor politice. Referitor la drepturil omului, Comisia a subliniat ca Turcia nu a adresat problema incalcarii dreptului de expresie si a incalcarii drepturilor femeii.

Comisia a aplaudat politica economica a Turciei, evidentiind imbunatatirea regulilor de acordare a ajutorului social si intarirea stabilitatii sectorului financiar, insa a adaugat ca nu s-a s-a schimbat nimic in ceea ce priveste drepturile muncitorilor.

Comisarul European pentru Extindere, Stefan Fuele, a declarat ca atat autoritatile de la Bruxelles cat si cele de la Ankara sunt frustrate de lipsa progresului in procesul de aderare al Turciei si ca U.E. ar trebui sa gaseasca noi modalitati de a interactiona cu aceasta tara, precum o cooperare mai apropiata intr-o uniune vamala si discutii noi in directia circulatiei libere a persoanelor.