Proiectul ANAF de digitalizare Big Data, descris de Lucian Heiuș, șeful Fiscului, va veni cu o împărțire a contribuabililor în trei categorii de risc. Dan Schwartz, managing partner, RSM Romania a vorbit pe această temă la TaxEu Forum.

Taxare si digitalizareFoto: Melpomenem, Dreamstime.com

„Mie mi-a sărit în ochi faptul că vor exista 3 categorii de riscuri: mici, mijlocii și mari. Deci contribuabili fără risc nu există. Asta denotă o anumită atitudine și o anumită poziție pe care ANAF o are. Pleacă de la premisa că a fi contribuabil presupune un risc fiscal”, a precizat el.

Dragoș Doroș, head of Fiscal Doctrine - KPMG România a intervenit spunând, în glumă: „Când înspiri oxigen, ăla oxidează țesuturi. Dacă trăiești, mori câte un pic”.

Dan Schwartz a continuat că vom avea, posibil, o bază de date enormă perfectă, care va colecta date de peste tot. Vor fi aranjate, făcute ca lumea.

„Se pun întrebările simple: Cine le prelucrează? Cum le prelucrează? Ce înțelege din ele?” a precizat el.

  • Abia după ce vom putea răspunde la aceste trei întrebări vom putea spune dacă e realist ceea ce se susține la nivel de conducere superioară a ANAF sau este doar o posibilitate pe care conducătorii o au de a-și manifesta poziția în mod public.

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali a afirmat că ANAF are la îndemână din ce în ce mai multe instrumente care să-i furnizeze date.

„Marea problemă a fost folosirea acestor date. Adică sistemul de colectare prin casele de marcat nu era un scop în sine schimbarea caselor de marcat, ci obiectivul era folosirea acelor date. Am schimbat case de marcat, le-am conectat și, în continuare, nu le folosim (datele n.r.)”, a amintit Manolescu.

Sursă foto: Dreamstime.com