Municipiul Piatra Neamţ va găzdui, în perioada 2 - 4 septembrie, o nouă ediţie a Festivalului 'Filmul de Piatra', eveniment destinat iubitorilor filmelor de scurtmetraj. Editia "2.5" a festivalului Filmul de Piatra va aduce publicului nemtean câteva filme de lung-metraj, precum si concerte si concepte inedite.

Potrivit comunicatului organizatorilor festivalului, printre filme, se remarcă o proiectie în avanpremieră a celui mai proaspăt premiat film românesc, Din dragoste cu cele mai bune intentii în regia lui Adrian Sitaru. Filmul a fost premiat în urmă cu o săptămână cu premiul de regie si cel pentru interpretare masculină (Bogdan Dumitrache) la festivalul de film de la Locarno si nu a avut încă nici o proiectie în România, unde va fi lansat la toamnă. Din distributia filmului face parte si Alina Grigore, tânără actrită din Piatra Neamt.

În programul festivalului se mai regăsesc două dintre cele mai premiate filme românesti din ultimul an: Periferic, debutul în lung-metraj al regizorului Bogdan George Apetri, născut în Piatra Neamt, si Morgen, regizat de Marian Crisan, propunerea României pentru Premiile Oscar din 2012.

Publicul va mai putea urmări două documentare românesti: Constantin si Elena (regizat de Andrei Dăscălescu) si The Shukar Collective Project, un documentar produs de HBO si regizat de Matei-Alexandru Mocanu despre fuziunea dintre muzica tigănească traditională si cea electronică.

La capitolul filme străine, Filmul de Piatra si Independenta Film au lăsat fanii de pe Facebook ai festivalului să aleaga două titluri, acestea fiind De partea cealalta al lui Fatih Akin si Nepretuit al lui Pierre Salvadori, cu Audrey Tautou.

Ultima mare surpriză din programul de filme este O zi din viată (Life in a Day), un experiment inedit marca Ridley Scott, bazat pe materiale video filmate de oameni din toată lumea, în aceeasi zi: 24 iulie 2010. Filmul este oferit de Transilvania Film, si va putea fi urmărit la Piatra Neamt la numai o lună dupa premiera mondială.

Pe lângă filme, cele trei zile de festival vor aduce pietrenilor mai multe surprize: un concert Robin and the Backstabbers, o petrecere cu Matze, un concert folk, conceptul Art in Motion - un autocar cu etaj transformat în cafenea culturala, unde se vor organiza tot felul de evenimente pe parcursul zilei si echipa Allkimik, care va realiza, in cele trei zile de festival, fotografii pe sticla, printr-o tehnică similară celei din secolul XIX. Fotografiile vor fi expuse până în ultima zi în cafeneaua festivalului.

Festivalul se va desfăsura în două locatii principale: în curtea Colegiului Național Calistrat Hogas, unde va fi instalată cafeneaua mobilă si unde vor avea loc proiectiile si evenimentele în serile de vineri si sâmbătă, si pe vârful muntelui Cozla, unde va avea loc concertul "Folk la apus" si proiectia filmelor de duminică seara. Plimbarea cu telegondola va fi gratuită duminica de la ora 19:00 până după proiectii.

Editia 2.5 a festivalului Filmul de Piatra este organizată de echipa Filmlab, cu sprijin logistic si financiar de la Primăria Piatra Neamt si cu ajutorul a numerosi parteneri.

Program Ediția 2.5

VINERI

12:00 - 20:00 Art in Motion

20:00 Din dragoste cu cele mai bune intenţii [2011, r. Adrian Sitaru]

22:00 Constantin şi Elena [2009. r. Andrei Dăscălescu]

00:00 De partea cealaltă [2007, r. Fatih Akin]

SÂMBĂTĂ

12:00 - 19:00 Art in Motion

19:00 Concert Robin and the Backstabbers

20:00 Morgen [2010, r. Marian Crişan]

21:30 Nepreţuit [2006, r. Pierre Salvadori, cu Audrey Tautou]

23:30 The Shukar Collective Project [2010, r. Matei-Alexandru Mocanu, cu Matze]

01:00 Afterparty cu Matze

DUMINICĂ

12:00 - 18:00 Art in Motion

19:00 - 20:00 Folk la apus

20:00 Periferic [2010, r. Bogdan George Apetri]

22:00 Life in a Day [2011, r. Kevin Macdonald, prod. Ridley Scott]

Programul complet poate fi consultat si pe www.filmuldepiatra.ro.