Noaptea Lungă a Filmelor Scurte a ajuns la a 3-a editie. Evenimentul ShortsUP va aduce la Bucuresti cele mai premiate scurtmetraje ale anului. Majoritatea filmelor vor fi proiectate în premieră absolută în România, căci abia au revenit de la marile competitii de film ale lumii. Câstigătoarele si nominalizatele la Oscar, Berlin, BAFTA, Venetia sau Clermont-Ferrand se vor alinia la start sâmbătă, 18 iunie, de la ora 20.00, la Muzeul National de Artă Contemporana, Palatul Parlamentului.

Noaptea Lunga Filme Scurte - afisFoto: www.shortsup.ro

Rezultă emotii tari în doze mici: în reprize de maximum 20 de minute, pe ecrane se vor înghesui nelinistea, dragostea, amuzamentul, depresia fără leac, fericirea fără seamăn si multe alte stări care îi vor tine pe cinefili atenti de la 8 seara la 6 dimineata. Este singura noapte în care scurtmetrajele lumii au parte de aplauzele care le lipsesc tot anul.

Filmele-vedetă vor fi introduse de actori si personalităti, iar experienta ShortsUP va fi dublată de arte conexe filmului :

- Un concert live cu trupa Cuantune (jazz-funk), care va deschide evenimentul.

- O serie de proiectii spectaculoase pe clădire (mapping) semnate Videogram si Noper;

- Expozitii de fotografie cu lucrări de Cosmin Bumbuţ, Cristian Crisbăşan, Mihai Barbu şi mulţi alţii.

Iata programul din Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2011 (editia a III-a)

20:00 Concert live Cuantune (funk - jazz) / expoziții de fotografie / proiecții pe căldire

21:30 Filme Open UP

Dorința 14 (Wish 14) – Marea Britanie, 2009, r. Ian Barnes, 24’

Un tânăr încearcă cu disperare să devină adult până nu e prea târziu. Nominalizat la Oscar 2011, categoria Ficțiune.

Grufallo (The Grufallo) - Marea Britanie/ Germania, 2009, r. Max Lang, Jakob Schuh, 27’

Un șoricel isteț pleacă la o plimbare prin pădure, dar dă peste o suită de prădători îngrozitori. Animație nominalizată la Oscar.

23:00 Filme Winners UP

Cel rătăcit (The Lost Thing) - Australia/Marea Britanie, 2010, r. Andrew Ruhemann, Shaun Tan, 15’

Un băiat descoperă o creatură stranie pe plajă și hotărăște, în cuda tuturor, să-i găsească o casă. Cel mai bun scurtmetraj animat la Oscar 2011.

Zeul iubirii (God of Love) – USA, 2010, r. Luke Matheny, 18’

Un campion la darts, îndrăgostit până peste urechi, află ca toate rugăciunile i s-au îndeplinit atunci când primește o cutie misterioasă. Marele câștigător la Oscar, categoria Ficțiune.

00:00 Filme Warm UP: Special Guests

Dealuri ca elefanții: 15’ - scurtmetraj creat la Scoala de Actorie de Film înființată de Dragos Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță.

Discovery Channel: 30’ - documentare scurte despre eroi contemporani de lângă noi.

Best Of Creative Monkeys: 30’ - MO și F.O.C.A, roboții care au luat în stăpânire internetul, au făcut o selecție specială de episoade pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte.

1:30 Filme Cheer UP

Pescuit de noapte (Paranmanjang) - Coreea de Sud, 2011, r. Chan-kyong Park, Chan-wook Park, 30’

Un pescar devine foarte confuz atunci când prinde ceva cu totul neașteptat. A obținut Golden Bear la Festivalul de la Berlin.

Cerbul (The Eagleman Stag) - Marea Britanie, 2010, r. Michael Please, 9’

O comedie noir, cerebrală, despre obsesia trecerii timpului. Ce se întâmpla în mintea lui Peter? Cel mai bun scurtmetraj animat la BAFTA.

Confesiunea (The Confession) - Marea Britanie, 2010, r. Tanel Toom, 26’

O farsă inocentă se transformă într-o tragedie când Sam se pregătește de prima sa mărturisire la preot. Ficțiune nominalizată la Oscar.

Madagascar, Jurnal de Calatorie (Madagascar, carnet de voyage) – Franța, 2010, r. Bastien Dubois, 11’

Un tânăr călătorește în Madagascar și observă viața pe a patra insulă ca mărime de pe Terra. Animație nominalizată la Oscar.

Duelul (The Crush) – Irlanda, 2010, r. Michael Creagh, 15’

Un băiețel de 8 ani e atât de îndrăgostit de profesoara sa, încât îl provoacă la duel pe iubitul acesteia. Cine va scăpa cu viață? Nominalizat la Oscar, categoria Ficțiune.

3:00 Filme Keep UP

Na Wewe - Belgia, 2010, r. Ivan Goldschmidt, 19’

În Burundi, razboiul dintre Hutu și Tutsi se pregătește să facă noi victime. Un băiețel, muzică la căști și mult noroc. Nominalizat la Oscar, categoria Ficțiune.

Lumea de afară (The external world) – Germania/Irlanda 2010, r. David O'Reilly, 15’

Un băiat învață să cânte la un instrument muzical. Nominalizat la European Film Awards din partea Festivalului de Film de la Veneția.

Acordorul (L'accordeur) – Franța, 2010, r. Olivier Treiner, 13’

Un tânăr talentat pretinde că e orb pentru a intra în intimitatea altora. În scurt timp, devine martorul unei crime îngrozitoare. Premiul publicului la cel mai prestigios festival de scurtmetraje, Clermont-Ferrand.

Cross (Cross - Country) – Ucraina, 2011, r. Maryna Vroda, 15’

La început, este fortat să alerge. Apoi aleargă din proprie inițiativă. În cele din urma, îl urmărește pe altul alergând. Laureat Palme d’Or la Cannes.

4:00 Going UP: 3 filme scurte ale aceluiasi regizor - Adrian Sitaru

Valuri - România, 2007, 17’ / Colivia - România, 2010, 17’ / Lord – România, 2010, 22’

5:00 Filme Wake UP

Întrebare pentru tata (Fragen an meinen Vater) – Germania, 2011, r. Konrad Mühe, 11’

Un fiu explorează munca tatălui său după moartea părintelui. Băiatul încearcă astfel să-l cunoască mai bine, dar unele întrebări rămân fără răspuns. Mențiune specială la Festivalul de la Berlin.

Costumul de baie 46 (Badkaje 46) – Belgia, 2010, r. Wannes Destoop, 15’

O fetiță de 12 ani se simte nesigură, mai puțin atunci cand înnoată. Nevoia de un nou costum de baie o transformă în altcineva. A obținut Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes.

Până când râul se va înroși (Until the river goes red) – Marea Britanie, 2010, r. Paul Wright, 28’

Chloe călătorește cu părinții săi în căutarea unui râu mitic. Descoperim însă că în spatele aparențelor se ascunde un adevăr înfiorător. Marele câștigător la BAFTA.