„Mr. Smithers n-a fost tot timpul gay. In primele episoade era negru. A fost primul om din istorie care la inceput a fost negru hetero, iar pe urma a devenit alb si gay. Al doilea a fost Michael Jackson.” Mike Reiss, unul dintre scenaristii lui „The Simpsons”, a tinut duminica seara la cinema Patria un one-man-show cu poante indraznete si atat de numeroase incat n-aveai cand sa razi.

Mike Reiss este unul dintre scenaristii serialului si lungmetrajului „The Simpsons”. A fost co-scenarist la „Ice Age 3”, scenarist la „My Life in Ruins”, creator al serialelor „The Critic” si „Queer Duck” (lansat intai pe internet, devenit serial cult in Anglia, urmat de lungmetrajul cu acelasi titlu prezentat tot aseara la Patria). Este cel mai de seama invitat al Festivalului Anim'est din acest an. „The Simpsons Backstage Tour” a fost ceva intre masterclass si stand-up comedy. Cu precizarea ca invitatul a stat asezat la o masa, pe scena. Pentru ca poantele s-au insirat ca margelele pe ata, le povestim „cu bumbi”.

Cea de-a patra editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est, organizata de Fundatia Estenest, prezinta pana in 11 septembrie aproape 200 de filme la cinematografele Patria, Union, Elvira Popescu si la Open Air Carturesti. Mai sunt invitati animatorul elvetian premiat la Cannes Georges Schwitzgebel, Marie Anne Fontainer - decanul facultatii Supinforcom Vallenciennes din Franta si publisherul de benzi desenate din Franta, Pakito. Un bilet costa 10 lei, dar se vand si abonamente de 80 si 150 de lei.

Anim'est, editia a patra

„ O sa ne distram de minune in urmatoarele 5-6 ore” (n.red. - spune la inceput.). „Am glumit, n-o sa ne distram deloc.” (De aici te gandesti ca poanta „This is the worst day of my life.” „This is the worst day of your life so far!” din „The Simpsons Movie” s-ar putea sa-i apartina.

● Ne arata o secventa din serialul „The Simpsons” in care Mary Poppins pleaca zburand cu umbrela si e lovita de un avion, dupa care ne povesteste cum a incercat s-o invite pe Julie Andrews intr-un episod si aceasta, „interpreta lui Mary Poppins si a maicutei din Sunetul muzicii mi-a spus: Go f.... yourself!!!”

● Lucreaza la „The Simpsons” inca de la aparitie, adica de 21 de ani. Succesul serialului sta in faptul ca personajele nu imbatranesc niciodata. Altfel, Bart ar trebui sa aiba azi 31 de ani, iar Homer sa fi murit de cinci ani.

„Cum scriem? Suntem 23 de scenaristi si trebuie sa facem 22 de episoade pe an. Fiecare trebuie sa vina cu cate o idee buna. Celalalt nu face nimic. Ala sunt eu.”

● „Principala noastra problema e ca nu vrem sa ne repetam. Avem un afis cu toate cele 200 de personaje. Ne uitam la el si spunem: „X nu l-a cunoscut inca pe Y.” Asa apare un episod.”

● „Avem in plan sa facem mai multe episoade despre criza financiara. Dar la noi nu exista reguli. Daca intr-un episod Simpsonii isi pierd casa, in episodul urmator casa e la locul ei.”

Bill Clinton, singurul presedinte care a venit in serial

● „Am cautat ani de zile un actor chel si prost. Dumnezeu ni l-a trimis pana la urma pe Vin Diesel.”

● „Michael Jackson m-a sunat in 1991 sa se invite in serial. I-am spus ca are cine sa faca vocea Lisei. I-am trimis un scenariu. A zis ca e ok. (...) A venit si am inregistrat, si a fost foarte dragut si normal. Dar asta era acum trei nasuri (three noses ago).”

● „Succesul serialului se datoreaza faptului ca americanii se uita la Homer si spun: „Uite-l pe tata!”, pe cand strainii se uita la Homer si exulta: Uite, asta e americanu!”

„Am incercat sa invitam presedinti, dar numai Bill Clinton a acceptat. Dupa ce a citit scenariul, a spus: As face orice in The Simpsons, dar n-as face nimic care sa discrediteze Biroul Oval. Unii isi scriu replicile singuri.”

● „L-am avut de cateva ori invitat si pe Stephen Hawking. Il stiti, fizicianul. O data l-am gasit la mine in birou, dimineata la 10, singur, la etajul sapte (intr-o cladire fara lift). Stiti ce mi-a trecut atunci prin cap? He's faking...”

Atentie cu varstnicii pe scari!

● „Oprah „has the biggest f....ing head I've ever see. S-ar putea juca pe sine la Disneyland.” (Dupa care ne arata o secventa dintr-un episod care a avut-o pe Oprah Winfrey invitata, iar Homer ii tot pocea numele. Bart ragaia cu capul in jos, iar aia mica cred ca se partaia, iar cand Marge intreba: „Cine face asa?”, toti raspundeau: „Oprah!!”

● Scenaristii sunt de-acum atenti la celebritatile in varsta pe care le ironizeaza. Aveau un episod in care faceau misto de actorul din „My Fair Lady”, Rex Harrison, dar chiar inaintea difuzarii episodului, acesta a murit. Au prelucrat repede banda sonora si din Rex Harrison au facut Red Fox, un actor de televiziune. A doua zi dupa difuzarea episodului, Red Fox a murit.

● Vorbind despre „Queer Duck”, serial plasat de britanici printre cele 100 cele mai bune animatii din istorie si care e prima animatie axata pe tema homosexualitatii (eroul fiind o rata homosexuala cu maieu in dungi, prieten cu Bi-Polar Bear si Openly Gator): „Nu sunt gay, sunt evreu, ceea ce cam tot pe acolo.”

● „Daca aveti intrebari, va stau la dispozitie. Matt Groening nu stiu daca o sa vina in Romania si oricum, sex-shop-ul de langa hotel e inchis.”

● „Daca e sa protejam pe cineva in „The Simpsons”, aceea e Marge. (...) Facem misto de oricine si de orice, dar ati observat ca de Biserica Scientologica nu ne-am luat. Motivul e ca actrita care il joaca pe Bart (n.red.- Nancy Cartwright) e scientoloaga.”

● Spune de mai multe ori ca „intamplator” a adus din America vreo 700 de exemplare ale DVD-ului cu „Queer Duck” si ca le scoate la vanzare dupa masterclass („Sunt evreu, noi asta facem!”), dar povesteste si cum s-a luptat cu Paramount pe o replica ce-l ironiza pe Tom Cruise din „Queer Duck”.

N-a fost gluma. Cand intalnirea se termina, Mike Reiss chiar incepe sa vanda DVD-uri (cu 500 RON). Lucru care nu e foarte inspirat, pentru ca probabil multi dintre cei care doreau sa ramana sa vada „Queer Duck” (e ora 22, totusi) vor cumpara DVD-ul si se vor duce sa-l vada acasa.

Luni, 5 octombrie, Mike Reiss sustine un masterclass la cinema Union, de la ora 14.

Iata cel mai haios moment din lungmetrajul "Queer Duck":