"Fixeur", de Adrian Sitaru, este propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, informează Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) citat de Agerpres.

Fixeur, de Adrian SitaruFoto: Poster

Decizia a fost luata de un juriu a carui membri au fost criticii Dana Duma (preşedinte), Călin Căliman, Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Cristian Tudor Popescu, Doinel Tronaru şi Eugenia Vodă.

Filmul "Fixeur", cu un scenariu semnat de Claudia şi Adrian Silişteanu, spune povestea lui Radu (Tudor Aaron Istodor), stagiar la biroul din Bucureşti al Agenţiei France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franţa îi dă acestuia ocazia să îşi dovedească competenţele. Totuşi, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverşunarea cu care înţelege să facă această meserie este îndoielnică.

Nominalizările la Premiul Oscar pentru "cel mai bun film într-o limbă străină" vor fi făcute din propunerile înscrise de ţările participante în cursă. Gala prestigioaselor premii va avea loc pe 4 martie 2018, la Los Angeles.

Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin este un premiu al Academiei Americane de Film, premiu ce se acordă anual începând cu anul 1948 în cadrul Ceremoniei de acordare a Premiilor Oscar. La editia trecuta a Premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina" propunerea Romaniei a fost pelicula Sieranevada in regia lui Cristi Puiu. In 2017, premiul a fost castigat de filmul iranian The Salesman in regiua lui Asghar Farhadi.