“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, regia Ildikó Enyedi a fost declarat duminică, 18 iunie, marele câștigător al celei de-a 10-a ediții Sydney Film Festival, cel mai important festival de film din Australia. Trofeul Sydney Film Prize și premiul în valoare de 60.000 de euro se oferă anual celui mai “îndrăzneț și curajos film de actualitate”.

Ildikó Enyedi Sydney Film Prize WinnerFoto:

În competiția din acest an au fost selectate 12 filme, printre care: The Beguiled (filmul Sofiei Coppola, prezentat în avanpremieră anul acesta în competiția de la Cannes), Félicité, câștigătorul Premiului Juriului la Berlinale, Happy End, cel mai recent film al lui Michael Haneke, prezentat tot în competiția de la Cannes, My Happy Family, proaspăt câștigător al Trofeului Transilvania la TIFF 2017 sau The Other Side of Hope, cel mai recent film al lui Aki Kaurismäki.

Anul trecut, trofeul Sydney Film Prize a fost câștigat de Aquarius, filmul lui Kleber Mendonça Filho. Ildikó Enyedi este prima femeie din istoria festivalului care câștigă marele premiu. Prezentă la gala de la Sydney, regizoarea filmului “Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, a declarat: “A fost o competiție foarte puternică. Este minunat că un astfel de film poate cuceri atât de mulți oameni. Asta îmi oferă multă speranță în cinema și în puterea pe care o poate avea comunicarea între oameni”.

Juriul din acest an al Sidney Film Festival a fost format din: Rosemary Blight (producător The Sapphires), Deepak Rauniyar (regizor - Highway, White Sun), Ann Marie Fleming (regizor, scenarist), Margaret Pomeranz (președinte al Asociației Criticilor de Film din Australia) și Kini S. Kim, președintele CJ Entertainment. “Despre trup și suflet este un film care ne demonstrează că, în ciuda faptului că trăim într-o lume divizată, putem împărtăși același vise. În ciuda urâţeniei unui abator, putem găsi bunătate și blândețe. Un film grațios și plin de compasiune.”, a declarant președinta juriului, Margaret Pomeranz.

“Despre trup și suflet” (titlu original: „Teströl és lélekröl”) este marele câștigător al trofeului Ursul de Aur la Berlinale 2017. În România, filmul a fost prezentat la Cluj, în două proiecții speciale la TIFF, ambele sold-out. În cinematografele din întreaga țară va rula începând cu data de 30 iunie.

“Despre trup și suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte. Endre este directorul financiar al unui abator unde Maria este transferată pentru a se ocupa de controlul calității. Un incident intern îl determină pe Endre să aducă un psiholog care să intervieveze angajații. Află astfel că, în fiecare noapte, ei doi visează același vis. Ceea ce la început părea să fie o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste despre emoție și iubire dar, mai ales, despre doi oameni care învață să-și exprime adevăratele sentimente, în ciuda barierelor pe care și le-au impus ei înșiși.

La Berlinale, acolo unde “Despre trup și suflet” a fost primit cu entuziasm atât de către presă și juriu, cât și de către public, filmul a fost premiat cu 4 trofee: Ursul de Aur pentru cel mai bun film, Mențiunea specială a juriului ecumenic pentru un film din competiție, Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiție și Premiul cititorilor cinefili ai Berliner Morgenpost.

“Despre trup și suflet” va fi distribuit în cinematografele din România începând cu data de 30 iunie, de Bad Unicorn. Înființată în urmă cu un an, Bad Unicorn oferă servicii de distribuție, marketing și PR în domeniul cinematografiei, consultanță și management în organizarea de evenimente culturale. “Despre trup și suflet” este primul film distribuit de Bad Unicorn în România, dintr-o serie mai lungă ce urmează a fi anunțată.