Actorii George Mihăiţă, Vladimir Găitan şi Ileana Popovici vor primi, vineri seara, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, Premiul pentru întreaga carieră la cea de a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Târgu Mureş, TIFF Mureş, care se va desfăşura de vineri până duminică, informeaza Agerpres.

'Este o distincţie oferită în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru activitatea lor artistică din ultimele decenii, prin care le-au oferit milioanelor de spectatori din sălile de cinema şi teatru momente de bucurie şi emoţie. Cei trei actori vor fi prezenţi la Târgu Mureş vineri, 23 septembrie, când Palatul Culturii va găzdui, începând cu ora 19.00, o proiecţie de gală a filmului Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie. Filmul, considerat unul dintre cele mai bune filme româneşti ale tuturor timpurilor, a fost o adevărată rampă de lansare pentru cei trei, aflaţi la cel moment la primele lor roluri în faţa camerelor de filmat', au arătat organizatorii TIFF Mureş.

Potrivit comunicatului, George Mihăiţă era student la momentul în care a fost distribuit în Reconstituirea, iar de de atunci cariera sa a însemnat aspiraţii pe marile ecrane, în producţii de televiziune şi pe scena de teatru, 'locul în care actorul spune că se simte cel mai bine, datorită interacţiunii directe cu publicul'.

George Mihăţă a jucat în filme precum seria Brigada Diverse, Mama, Pentru patrie, dar şi producţii recente precum Nunta mută sau Undeva la Palilula, iar în prezent este directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti.

'La rândul său, student în momentul rolului din Reconstituirea, Vladimir Găitan şi-a creat de-a lungul anilor un palmares care include roluri în peste 40 de filme şi seriale TV produse în România între 1968 şi 2011, printre care Mircea, Noi cei din linia întâi, Supravieţuitorul, Live. La rândul său, director al Teatrului de Comedie Bucureşti între 1994 şi 1996, Vladimir Găitan a fost răsplătit cu premiul UNITER pentru întreaga activitate în 2016', susţin organizatorii.

Ileana Popovici este cunoscută publicului pentru interpretarea din filme precum Reconstituirea, Pentru patrie, Prea mic pentru un război atât de mare, Zodia fecioarei sau Filip cel Bun.

TIFF Mureş începe vineri seara, iar în cadrul acestuia peste 40 de proiecţii, concerte şi întâlniri cu personalităţi ale cinematografiei româneşti şi maghiare vor avea loc atât în spaţiile deja cunoscute ale festivalului, Cinema Arta şi Palatul Culturii, cât şi în spaţii noi, inedite: Piaţa Cetăţii Open Air şi GCafé Marosvásárhely.

TIFF Mureş este organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş, Primăriei şi Consiliului Local Târgu Mureş.