Fundația Gabriela Tudor prezintă vineri, 17 octombrie, în premieră la București filmul „Cele șase anotimpuri” (The Six Seasons), un documentar poetic despre realizarea spectacolului „Desh”, o piesă solo al celebrului coregraf englez Akram Khan, de origine din Bangladesh. Evenimentul are loc de la ora 19:00 la studioul ZonaD, în cadrul Festivalului E-Motional. Filmul a fost premiat în cadrul competiției “dance on screen” la San Francisco în 2013.

„Cele șase anotimpuri” este o reflecție asupra originii lui Akram Khan (Bangladesh). Filmul ia forma unei serii de incursiuni și paralele care ne poartă într-o poveste în care fiecare individ este impregnat de cultura din care provine. Privirea autorului se oprește mai întîi asupra problemelor geopolitice din Bangladesh, una din cele mai populate țări din lume, dezvoltînd apoi o reflecție asupra efectelor încălzirii globale și a migrației economice. Întregul film este compus ca un poem, folosind fragmentar imagini ale oamenilor din Bangladesh și concentrîndu-se pe un artist imigrant care, prin dansul său, ne arată visul originii sale. Imaginile ce susțin acest vis ne readuc într-un studio unde, în fața unei oglinzi, totul ar putea fi, pînă la urmă, o iluzie.

Coregraful Akram Khan este recunoscut pe plan internațional pentru vitalitatea pe care o aduce unei practici artistice bazate pe interculturalitate și interdisciplinaritate. Limbajul său coregrafic își are originea în formarea de tip clasic în dansul Kathak și în dansul modern, care reușește să comunice idei și viziuni inteligente, curajoase și noi. Khan este deopotrivă interpret în propriile solouri și în spectacole realizate în colaborare cu alți artiști, și prezintă piese de grup cu propria companie, Akram Khan.

Evenimentele săptămînii în cadrul Festivalului E-Motional mai includ o prezentare deschisă a proiectului „Nordic Blondes”, condus de coregrafa islandeză Steinunn Ketilsdóttir, programată sîmbătă, 18 octombrie, de la ora 18:00 la studio ZonaD. Prezentarea este acompaniată de o introducere a practicii artistice a coregrafei Steinunn Ketilsdóttir și a scenei de dans contemporan din Islanda, și este precedată, în zilele premergătoare, de un atelier deschis publicului amator.

Festivalul continuă pînă în 9 noiembrie cu dezbateri, prezentări de filme, atelierul-spectacol REINVENT, precum și avanpremiera spectacolului [Fragil] de Cosmin Manolescu. Programul detaliat și detalii suplimentare sînt disponibile la https://zonadstudio.wordpress..com/ și www.e-motional.eu.

Festivalul E-Motional este organizat în cadrul programului european „E-Motional: rethinking dance”, realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene. Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural București 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.