Festivalul de Film Istoric Râşnov, ajuns la a cincea editie, se va desfasura in acest an in perioada 2-11 august. Eveniment inedit pe piaţa culturală românească, festivalul creaza conditiile intalnirii Istoriei cu Filmul Istoric sub o formă serioasă, dar şi recreativă. Râşnovul se identifica cu istoria cinematografiei româneşti, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorica ale marilor regizori români.

După patru ediţii, Festivalul de Film Istoric face parte din identitatea culturală a Râşnovului, oraşul care în ultimii ani a devenit o marcă inedită şi spectaculoasă în oferta culturală şi turistică naţională (cu un număr de peste 200.000 vizitatori pe an).

Fiecare ediţie are un concept clar şi abordează tematici istorice naţionale şi internaţionale corelate cu temele genarale ale anului în curs. Programul cuprinde filme de ficţiune româneşti şi internaţionale, filme documentare, şcoală de vară pentru studenţi şi masteranzi, dezbateri, concerte, târg de carte şi expoziţii.

Potrivit organizatorilor, pentru ediţia din anul 2013, sunt câteva evenimente istorice care constituie subiecte importante de dezbatere şi pot fi readuse în atenţia specialiştilor, a cinefililor şi a publicului larg:

- Anul 1968

- John F. Kennedy

- Legendele muzicii

- Amza Pellea

Organizatorii isi propun pentru aceasta editie a festivalului: proiecţii de filme (minim 40 de producţii), minim 10 evenimente speciale, 1 expoziţie, târg de carte, a doua ediţie a Şcolii de Vară Astra (minim 16 lectori), realizarea unui film documentar, publicarea unei cărţi.

Concertul “ECO/New Worlds Symphonies”

Concertul “ECO/New Worlds Symphonies” găzduit în data de 3 august 2013 de Festivalul de Film Istoric de la Râşnov cuprinde lucrări dedicate ansamblului, scrise în anii 2012 şi 2013, de către compozitori din România, Franţa, Olanda şi SUA.

După reprezentaţia din Râşnov, ECO va avea o apariţie în Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, apoi va poposi în vechiul port al Marsiliei, în sala mare a Teatrului Naţional de la Crièe, unde va figura în agenda programului ”Marsilia – Capitală Culturală Europană”.

Programul evenimentelor speciale din cadrul festivalului:

Vineri, 2 august 2013

20:00 Concert deschidere cu trupa Never Enough, Grădina Cetăţii

Sâmbătă, 3 august 2013

17:00 Biserica Evanghelică

Concert Ansamblul Baroc Transylvania (Cluj-Napoca)

Din Londra în Transilvania, străbătând Europa

Muzică veche din Manuscrisul de la Sfântu Gheorghe (1757)

19:00 Grădina Cetăţii

Concert European Contemporary Orchestra (Belgia, Franţa, Italia, România)

ECO / New Worlds Symphonies

Duminică, 4 august 2013

17:00 Biserica Evanghelică

Concert Dresden Freunde Quartet (Germania-România)

Zeiten-Brücken / Punţi peste vremuri – concert pentru patru voci, flaut şi orgă

20:00 Grădina Cetăţii

Concert Mircea Baniciu Band – selecţie cu cele mai frumoase piese folk

Joi, 8 august 2013

21:00 Promenada

Foley’Ala – proiecţie The Wind – silent screening, sound design, live scoring & foley

Un experiment cvasi-improvizat de (re)construire a coloanei sonore a filmului Vântul (SUA, 1928), regia: Victor Sjöström, cu Lillian Gish

Vineri, 9 august 2013

17:00 Casa de cultură

Concert Cvartetul de contrabaşi (Bucureşti)

De la Bach la Beatles & Metallica – legende din trei secole de muzică

Sâmbătă, 10 august 2013

18:00 Biserica Evanghelică

Concert Ilse Maria Reich (Landshut/Germania) & Jürgen Reich (Bucureşti)

Două generaţii în muzică – piese pentru flaut şi orgă

20:00 Grădina Cetăţii

Concert Mike Godoroja & Blue Spirit

Hippie cu diamante – spectacol concept: muzică live, poeme şi video art

Duminică, 11 august 2013

17:00 Casa de cultură

Concert Amir Heidarkhodaee (Iran) & Ati de Chile

Lazhward – Persian Afro-American Music InFusion

Potrivit organizatorilor in cadrul festivalului va avea loc lansarea cartii John F. Kennedy – ENIGMELE UNUI EROU, de Chris Matthews, volum apărut la Simon & Schuster (SUA, 2012) si tradus de Monica Ramirez şi Adina Şinculeţ.

"In excelenta lui carte, John F. Kennedy – Enigmele unui erou, Chris Matthews surprinde calitatea misterioasă a lui Kennedy, pe de o parte playboy-ul bogat şi pe cealaltă liderul studios şi profund, chiar curajos, care s-a opus militanţilor Războiului Rece pentru a ne întoarce de pe drumul Armagedonului în timpul Crizei Rachetelor Cubaneze din 1962. Chris Mattews a încercat imposibilul, şi anume să-l demitizeze pe cel de-al 35-lea preşedinte al Americii." - scrie Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA în România, in prefata cartii.

Scoala de vara organizata pe perioada festivalului pentru studenti si masteranzi va beneficia de participarea unor invitaţi speciali si oameni de cultură intre care se numara: Nicolae Pepene, Jiri Sitler (Cehia), Lavinia Betea, Adrian Cioroianu, Tudor Caranfil, Oana Pellea, Toader Paleologu, Michel Thomas Penette (Franta), Georgeta Filliti, Apostolos Patelakis (Grecia), Nicolae Ecobescu, Sever Voinescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Sergiu Celac, Laura Stefan, Liviu Tofan.