Presedintele Traian Basescu a reactionat, joi, la decizia ministerului Educatiei de la Chisinau de a comasa disciplina "Istoria Romanilor" si "Istoria Universala" intr-un curs unic, numit "Istorie". Aflat in vizita la Sulina, in cadrul unei tabere de vara pentru tinerii romani din diaspora, acesta a spus ca nu se supara pe decizia autoritatilor de la Chisinau, dar "va tine minte", relateaza Unimedia.md.

"Pentru noi este o dezamagire decizia Chisinaului. Asa o interpretam politic. Este greu de inteles cu atat mai mult cu cat acum doi ani au fost solicitate carti de "Istoria Romanilor". Am facut pe cheltuiala statului roman 450.000 de manuale si iata ca anul acesta se scot din program. Am inteles ca "Istoria romanilor" ramane in interiorul noilor carti. Nu ne vom supara pe Moldova, dar o sa tinem minte. Cu sau fara "Istoria romanilor" la Chisinau, noi ne bucuram ca veniti sa studiati, sa locuiti si sa munciti in Romania. Aceasta ma face sa va respect foarte mult", a spus Basescu.

Ministerul Educatiei din Republica Moldova a anuntat recent ca, incepand cu acest an de invatamant, disciplinele "Istoria romanilor" si "Istorie universala" vor fi cumulate, pentru a decongestiona curricula scolara. Ministrul moldovean al Educatiei, Mihai Sleahtitchi, a afirmat ca istoria romanilor va fi studiata si in continuare in scolile din R. Moldova. Liberalii au condamnat decizia Guvernului si au solicitat Ministerului Educatiei restabilirea in mod urgent a celor doua discipline de studiu - Istoria Romanilor si Istoria Universala. Democratii nu si-au anuntat pozitia referitor la acest subiect.

Basescu: Bursele acordate vorbitorilor de limba romana nu vor scadea

Presedintele Traian Basescu le-a dat asigurari, joi, tinerilor romani din diaspora prezenti la tabara de vara de la Sulina ca numarul burselor acordate vorbitorilor de limba romana nu va scadea, punctand ca in cazul Republicii Moldova exista si o "obligatie morala" in acest sens, transmite Agerpres.

"Nu, categoric nu vor fi schimbate, pentru ca Romania are o obligatie morala fata de Republica Moldova si nu cred ca o sa apara un politician care sa spuna: reducem numarul de posturi, ca anul trecut s-a facut trecerea de la 2.100 la 5.000 de burse pentru vorbitorii de limba romana, nu numai din R. Moldova, dar si din jurul frontierelor, altele decat cea cu R. Moldova. Deci, nu, nu se va schimba nimic, dimpotriva, eu cred ca orice guvern va cauta sa mareasca asistenta data tinerilor romani din R. Moldova si din jurul frontierelor, pentru ca, fie ea si criza profunda, cum am avut noi anul 2009 si 2010, este ceva care e deasupra banilor si acest ceva care e deasupra banilor este obligatia fata de romanii din afara frontierelor. De aceea, nu cred ca cineva va cobori cifrele, ele vor fi continue, intr-o crestere rezonabila, in asa fel incat sa nu deranjam nici statele vecine", a spus Basescu, intrebat de unul dintre tinerii prezenti la tabara de la Sulina daca dupa incheierea mandatului sau este posibil sa se modifice numarul de burse acordate etnicilor romani din afara granitelor.

Basescu: Este deschidere privind aderarea R. Moldova la UE, dar nu la nesfarsit; nesfarsitul e aproape

Basescu i-a atentionat pe liderii politici de la Chisinau ca exista deschidere in ceea ce priveste aderarea R. Moldova la UE, dar ca fereastra nu ramane deschisa la nesfarsit, iar "nesfarsitul nu este departe", relateaza Mediafax.

"Procesul de integrare a Republicii Moldova in UE depinde strict de oamenii politici de la Chisinau. In momentul de fata, exista deschidere fata de Republica Moldova, dupa castigarea de doua ori a alegerilor de catre alianta, exista deschidere, dar Republica Moldova trebuie sa inteleaga ca nu ea este prioritatea UE", a declarat Traian Basescu, joi, la Scoala de vara ARC 2011 de la Sulina, raspunzand unei intrebari care i-a fost adresata de un participant din Moldova.

El a afirmat ca prioritatile Uniunii Europene sunt criza economica si perspectivele de dezvoltare.

"Faptul ca dupa alegeri pentru a doua oara politicienii de la Chisinau nu reusesc sa desemneze un presedinte, un sef al statului, este extrem de neplacut pentru aprecierile care se fac in spatele usilor inchise, si acolo sunt aprecierile adevarate. Pare a fi o incapacitate de a se lua decizii politice importante. Nu as vrea sa va spun cum se motiveaza de catre oamenii politici din Occident aceasta incapacitate. Moldova a avut o fereastra deschisa dupa cea de-a doua victorie a aliantei in alegeri. Trebuie sa tina cont ca nu ramane deschisa la nesfarsit. Este esential sa se inteleaga. Eu cred ca acest nesfarsit nu este departe", a atentionat seful statului roman.

De asemenea, Basescu a afirmat ca R. Moldova este etichetata ca fiind in criza politica.

"Deja sunteti de trei ani de criza politica si cred ca deja ajunge. Procesele de adaptare a economie, a structurilor administrative, politice au inceput. Din pacate, in ultima vreme, nu mai sunt convingatoare. Depinde numai de oamenii politici de la Chisinau cat de rapid pot avansa catre UE si va spun ca este un tren extraordinar", a mai spus seful statului roman.

El a mai spus ca Republica Moldova trebuie sa fie inclusa in pachetul Balcanilor de Vest si a tinut sa precizeze ca nu face observatii oamenilor politici de la Chisinau, ci raspunde sincer unei intrebari.