Consiliul Superior al Magistraturii a decis, joi, respingerea sesizarii privind apararea independentei procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, apreciind ca afirmatiile politicienilor nu au constituit o presiune asupra anchetatorilor, au declarat, pentru Mediafax, surse din magistratura.

Un procuror si sapte judecatori, dintre membri alesi in CSM, au decis respingerea apararii independentei anchetatorilor DNA, alti trei procurori pronuntandu-se pentru apararea independentei.

In CSM sunt alesi, de catre magistratii din toata tara, patru procurori si sapte judecatori. Doi reprezentanti ai societatii civile sunt alesi in CSM de Senat. Membrii de drept in CSM sunt ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al Romaniei.

Vineri, Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat pentru a apara independenta procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, sustinand, intr-un comunicat de presa, ca le recomanda reprezentantilor clasei politice sa manifeste rezerva si atitudine ponderata in exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate in lucru.

"Avand in vedere declaratiile domnului Daniel Morar, procuror sef al DNA, in legatura cu afirmatiile unor lideri politici, in conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. 1 din Legea 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat, de indata, din oficiu cu privire la apararea independentei procurorilor DNA si a dispus efectuarea de verificari prin Inspectia Judiciara de pe langa Plenul CSM", se arata intr-un comunicat de vineri al Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM subliniaza ca exprimarea de catre clasa politica a unor opinii in legatura cu dosare aflate in lucru poate constitui o imixtiune in activitatea magistratilor.

"Pe cale de consecinta, Consiliul Superior al Magistraturii recomanda reprezentantilor clasei politice sa manifeste rezerva si atitudine ponderata in exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate in lucru de catre judecatori si procurori", mai scriu reprezentantii CSM.

Acestia mentioneaza ca, in conformitate cu prevederile articolului 133 alineatul 1 din Constitutie, precum si ale articolului 1 din Legea 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, "Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei Justitiei".

Dupa ce CSM s-a autosesizat, Inspectia judiciara a formulat un punct de vedere cu privire la situatia creata dupa afirmatiile procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, in legatura cu aprecierile unor politicieni asupra unor dosare.

Nota inspectorilor a fost discutata in sedinta de joi a CSM, care, cu majoritate de voturi, au decis ca nu a fost lezata independenta procurorilor anticoruptie, respingand sesizarea.

Vineri, 15 iulie, Morar a acuzat presiunile din partea politicienilor in dosarul legat de ministrul Mediului Laszlo Borbely, el condamnand la TVR Info presiunile asupra anchetatorilor din acest caz.

Procurorul sef al DNA a spus ca solidaritatea unor colegi de partide nu ar fi nicio problema pentru procurori daca s-ar opri aici, insa aceasta solidaritate este "condimentata" cu afirmatii facute in necunostinta de cauza si cu acuzatii la adresa anchetatorilor.

Daniel Morar a sustinut, ulterior, la Realitatea TV, ca atunci cand a facut referire la presiuni asupra procurorilor s-a referit la declaratiile facute de Mihai Voicu, de la PNL, care a spus ca "DNA este ca Petrica cu lupul", o "institutie necredibila care arunca bombe", la afirmatiile lui Kelemen Hunor, care a sustinut ca "DNA este o institutie care distruge cariere si ca de cele mai multe ori s-a dovedit ca acuzatiile sunt false", precum si la postarea de pe blogul personal facuta de Victor Ponta.

"Aceste declaratii genereaza presiuni asupra procurorilor, presiunea este indiferent de efectul pe care-l are. Ne deranjeaza acuzele si decalratiile nereale cu privire la un caz", a spus seful DNA.

"Nu exista un caz Borbely, nu exista o acuzatie oficiala adusa domnului Borbely", a subliniat Morar.