Consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota, a afirmat vineri ca responsabilitatea pentru evenimentele din timpul Holocaustului ii apartine maresalului Ion Antonescu, precizand ca un conducator care a omorat si deportat evrei si romi nu poate fi acceptat, relateaza Agerpres.

"Responsabilitatile pentru evenimentele acelea sunt foarte clare. Responsabilitatile sunt ale conducatorului statului de atunci, ale lui Ion Antonescu si logica este foarte clara: nu poti sa accepti un conducator care a omorat, a deportat, a umilit cetateni fie ca erau evrei sau romi. Din pacate, in anii '40 aceste lucruri teribile s-au intamplat si, ca atare, politica oficiala a statului roman in ultimii ani a fost de acceptare a responsabilitatii pentru acele vremuri, pentru acele momente, pentru ca documentele si arhivele aici nu mint si de a construi acele elemente institutionale si de atitudine care sa garanteze ca astfel de lucruri in Romania nu se vor mai intampla niciodata', a spus Fota la simpozionul international ''Gropile comune ale Holocaustului'', organizat la Bucuresti.

El a subliniat ca politica statului roman va continua pe coordonate de informare, educare, explicare si de consolidare a unei atitudini civice care sa nu mai permita ca astfel de atrocitati sa se mai intample.

"Romania de astazi este o alta Romanie, este o Romanie europeana, responsabila", a precizat Fota.

La randul sau, Florian Alexandru, directorul executiv al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania 'Elie Wiesel', a subliniat ca tragedia evreilor si a romilor din Romania in timpul Holocaustului cade in responsabilitatea lui Ion Antonescu si ca nu exista documente care sa ateste implicarea Regelui Mihai.

"Pentru toate organizarile privind actiunile de deportare, exterminare a evreilor si romilor din Romania, responsabilitatea revine in integralitate maresalului Ion Antonescu si guvernelor pe care le-a condus. Nu exista documente istorice de arhiva in care sa se observe implicarea sau responsabilitatea Regelui Mihai", a afirmat Alexandru.

El a facut o paralela intre Holocaustul din Romania si cel din celelalte tari.

"Tragedia evreilor din Romania si a romilor este, spre deosebire de tragedia evreilor din Europa, in responsabilitatea Guvernului Antonescu din perioada anilor '40. Celalalt aspect care particularizeaza Holocaustul din Romania este faptul ca exterminarea evreilor din Romania a inceput mai devreme ca drama evreilor din teritoriile ocupate de Germania si, in acelasi timp, s-a terminat mai devreme, in toamna anului 1942. Practic in octombrie (n.r. 1942) Guvernul Antonescu renunta la planul de deportare a tuturor evreilor din Romania. Situatia internationala, situatia geopolitica, situatia pe frontul de Est era in schimbare si guvernantii de atunci au considerat ca trebuie sa pastreze in viata evreii care au mai ramas in Romania ca o moneda de schimb pentru viitoare tratative de pace", a spus Florian Alexandru.

El a afirmat ca, incepand cu Pogromul de la Iasi, armata si jandarmeria au purificat etnic teritoriul Bucovinei si al Basarabiei, deportand zeci si mii de evrei in Transnistria, unde si-au gasit moartea. De asemenea, in 1942, 25.000 de romi au fost deportati in Transnistria, iar dintre acestia 11.000 nu s-au mai intors.

Florian Alexandru a tinuta sa sublinieze ca Institutul Elie Wiesel din Romania a aparut in 2005 ca reactie pozitiva a Guvernului.

"Institutul Elie Wiesel este o institutie publica a statului roman si fac aceasta precizare pentru ca, de cinci ani, de cand functionam, institutul este asociat cu federatii ale comunitatilor evreiesti din Romania sau cu tot felul de alte organisme evreiesti sugerand ca am fi un fel de afacere evreiasca. Institutul este rezultatul sau reactia pozitiva a Guvernului Romaniei care, in 2005, a pus in practica una dintre concluziile si sugestiile raportului final al Institutului Elie Wiesel de a institutionaliza de o maniera coerenta activitati de cercetare stiintifica, programe educationale si strategii pentru promovarea memoriei victimelor nevinovate ale Holocaustului in societatea romaneasca", a explicat acesta.

Simpozionul international ''Gropile comune ale Holocaustului'' a fost organizat, la Bucuresti pe 30 iunie si 1 iulie, de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ''Elie Wiesel'', United States Holocaust Memorial Museum - Center for Advanced Holocaust Studies si Fundatia Yahad - In Unum din Franta.