Parlamentul European a adoptat, pe 23 iunie, Directiva privind Drepturile Consumatorilor. Este vorba de un act legislativ care prevede noi drepturi pentru consumatori şi noi mijloace de protejare a acestora. Printre acestea se numara dreptul la nivel european al consumatorilor de a se răzgândi într-un interval de două săptămâni după ce au primit bunul comandat, precum si noile cerinţe de informare care obliga comercianţii online să ofere consumatorilor informaţii exacte cu privire la preţul total, mărfurile comandate şi datele de contact ale comerciantului. Cristian Busoi, europarlamentar PNL si membru al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor, a discutat online cu cititorii Parlamentor.ro.

Cristian BusoiFoto: cristianbusoi.eu

Cu ce ii va ajuta pe consumatorii romani aceasta directiva? Care sunt drepturile de care se vor bucura? Vor fi eliminate taxele ascunse de pe internet? Va fi "ingradita" astfel activitatea companiilor de comert online?

După votul Parlamentului European din 23 iunie, este asteptata aprobarea formală a Consiliului de Miniştri, în luna iulie. Statele membre vor avea o perioadă de maximum doi ani pentru a pune în aplicare noile norme. Directiva adoptata in urma cu o saptamana a fost propusă de Comisia Europeană în octombrie 2008. Citeste aici mai multe despre noile norme europene in domeniul cumparaturilor online.