Presedintele Traian Basescu va participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de vara de la Bruxelles. Pe agenda discutiilor se regasesc subiecte precum problematica economica, migratia, consolidarea spatiului Schengen, stadiul negocierilor de aderare a Croatiei la Uniunea Europeana si evolutiile din vecinatatea sudica a Uniunii.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Consiliul European de vara va marca o noua etapa in dezvoltarea guvernarii economice in Uniunea Europeana prin incheierea primului semestru european de coordonare comunitara a politicilor bugetar-fiscale si de crestere economica. Sefii de stat si de guvern vor discuta la Bruxelles despre stadiul adoptarii pachetului legislativ privind consolidarea guvernantei economice si despre crearea Mecanismului European de Stabilitate.

Consiliul European urmeaza sa decida asupra unui set de orientari pentru dezvoltarea politicii europene in domeniul migratiei, controlul la frontierele externe ale Uniunii, definitivarea unui Sistem comun european pentru azil, precum si pentru dezvoltarea unui parteneriat cuprinzator cu tarile din vecinatatea sudica.

Update: Seful statului a vorbit inainte de plecare de un acord de intarire si consolidare a spatiului Schengen, care schimba conditiile de acces:"trebuie sa ma asigur ca noile conditii nu se adauga la ceea ce Romania trebuie sa indeplineasca; nu vom accepta ca noi conditii sa fie adaugate".

Presedintele Basescu a mai anuntat, inainte de plecarea spre Bruxelles, ca a trimis Parlamentului, in cursul diminetii, proiectul de revizuire a Constitutiei. Seful statului a declarat miercuri, la RRA, ca va trimite Parlamentului proiectul de revizuire a Constitutiei in forma initiala, lasand Legislativului libertatea de a face reformulari in proiect.