Proiectul de modificare a Constitutiei va fi trimis Parlamentului in forma actuala, impreuna cu decizia CCR si cu avizul Consiliului Legislativ, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu la postul public de radio. "Nu as renunta la niciuna dintre propunerile de modificare a Constitutiei, pentru ca eu cred in toate. M-am lovit de aceste neclaritati de-a lungul mandatului. Voi discuta cu grupurile parlamentare, voi discuta cu Comisia de revizuire a Constitutiei. Asta pot sa fac", a mai spus seful statului, adaugand ca "Noi avem o Constitutie buna, in principiile ei este buna, dar sufera de neclaritate."

  • Seful statului a anuntat ca a promulgat miercuri legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin si a amintit ca nu renunta la evaluarea ministrilor dupa 30 iunie.

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • Decizia CCR in cazul revizuirii Constitutiei este obligatorie, chiar daca discutam de un proiect de lege, si nu despre o lege care a trecut prin Parlament.
  • Am doua variante: sa revizuiesc textul proiectului si sa revin la CCR sau sa transmit Parlamentului proiectul, decizia CCR si a Consiliului Legislativ. Am decis sa aleg aceasta a doua varianta. Voi lasa Parlamentului libertatea de a revizui textul legii.
  • Bulgaria deja a emis o lege prin care rezolva aceasta problema a confiscarii averilor ilicite. Decizia Consiliului JAI al UE din 2005 vizeaza atat confiscarea averilor ilicite detinute, cat si a celor extinse - mutate la copii, rude etc, pentru a nu mai avea ce confisca, chiar daca organele statului au constata ca e ilicita. Important este ca acest lucru nu se poate intampla fara o decizie judecatoreasca.
  • Cei care nu dau socoteala in aceasta tara sunt judecatorii si procurorii.
  • Romania e unul dintre cei mai mari platitori la CEDO.
  • Trebuie gasita o formulare in Constitutie care sa puna in valoare decizia JAI din 2005 privind averile ilicite.
  • In 2009, in plina criza economica, Guvernul a fost trantit in Parlament, iar apoi, pana la alegerile prezidentiale, nu am putut instala un Guvern. Acum am scris in proiectul de revizuire a Constitutiei ca Parlamentul trebuie sa dea un vot in 10 zile. Daca nu da acest vot in 10 zile, presedintele face o noua nominalizare de premier. Am vrut sa asiguram stabilitate politica prin aceasta prevedere, nu dizolvarea Parlamentului.
  • Noi avem o Constitutie buna, in principiile ei este buna, dar sufera de neclaritate.
  • Trebuie sa respectam tinta de datorie maximum 60% din PIB. In UE sunt state mari care au datorii mult peste 60%. Datoria medie a statelor din UE este de 80% din PIB. Sunt masuri de austeritate pe care le ia Spania, le ia Italia, le ia Marea Britanie. Noi le-am luat de anul trecut si acum nu avem dificultatile lor. Dar si Romania este afectata pentru ca suntem legati de euro.
  • Nimeni nu va mai reusi sa traiasca pe bani viitori. Vor reusi sa traiasca tarile care traiesc din banii pe care ii produc. Nu trebuie sa traim din banii imprumutati pentru ca ii dam inapoi cu dobanda.
  • Nu as renunta la niciuna dintre propunerile de modificare a Constitutiei, pentru ca eu cred in toate. M-am lovit de aceste neclaritati de-a lungul mandatului. Voi discuta cu grupurile parlamentare, voi discuta cu Comisia de revizuire a Constitutiei. Asta pot sa fac.
  • Coalitia nu are numarul de voturi necesar pentru a trece prin Parlament revizuirea Constitutiei. Singura solutie este sa gasim niste puncte comune, de compromis, cu opozitia.
  • Noile judete trebuie organizate pe conturul zonelor de dezvoltare economica, zone al caror contur a fost stabilit pe baza unor studii ale UE, impreuna cu specialisti romani, astfel incat noile regiuni sa fie viabile.
  • Obiectivul nostru este dezvoltarea, hai sa ne organizam asa, avand ca obiectiv dezvoltarea economica si debirocratizarea.
  • Trebuie sa privim si la costuri. Criza ne-a aratat ca sunt doi mari furnizori de cheltuieli ale statului: cheltuielile pentru functionarea statului si cele cu drepturile sociale electorale, care incurajeaza nemunca. Europa este plina de drepturi sociale date inainte de alegeri, electoral.
  • Astazi am promulgat legea privind alegerea dintr-un singur tur a primarilor. Am avut niste semne de intrebare, dar toate partidele, absolut toate, au solicitat promulgarea legii.
  • S-au castigat atatea drepturi in instanta impotriva actelor normative cu caracter fiscal al Guvernului - circa 3 miliarde de euro. De unde credeti ca vor fi bani sa platim cele 3 miliarde hotarate in instanta impotriva hotararilor cu caracter fiscal ale Guvernului? Eu nu spun ca nu se vor plati, dar Guvernul face lucrurile pentru care are bani. Putem incepe sa platim cele 3 miliarde, dar nu mai dam salarii. Nu avem tiparnita de bani. Daca decidem sa dam acele 3 miliarde, trebuie sa taiem de undeva. Judecatorii nu spun niciodata care este sursa de finantare pentru hotararile lor.
  • Eu nu sunt adeptul sa continuam sa ne imprumutam ca sa consumam, ci sa imprumutam ca sa ne dezvoltam. Tara asta nu e a mea. Cu intrebarea "nu stiu, nu ma intereseaza, mie sa imi dea" putem distruge o tara. Daca nu sunt bani, ce facem? Raspunsul simplu este "ce nu putem plati, nu platim", ca sa nu mai imprumutam.
  • Comunele trebuie comasate astfel incat sa poata contribui la propria dezvoltare. Avem prea multe comune carora trebuie sa le dam bani de la Guvern, de la sustinerea salariilor la orice strada asfaltata. In ultimii 20 de ani au aparut din neant cateva sute de comune, care nu sunt viabile. Macar pentru stradutele din interiorul comunei trebuie sa reuseasca sa isi asigure resursele. Am auzit ieri ca seful statului vrea sa comaseze comune de romani cu comune de unguri. Este o prostie. Romania a semnat conventii internationale care asigura drepturile minoritatilor.
  • Eu nu sunt unul dintre politicienii care se sperie ca isi iau ungurii Harghita si Covasna in spate si le duc direct la Budapesta. Eu merg des in ungurime. Daca ii intrebi, 99,9% din ei nu vor sa plece din Romania. Vor insa sa fie lasati sa traiasca asa cum stiu ei, e o solicitare legitima.
  • Trebuie sa gasim resurse ca legea de reorganizare a tarii sa gaseasca 50 plus 1% ca sa treaca de Parlament. Noi trebuie sa avem ca proiectie diminuarea statului, pentru ca statul este incurca-lume.
  • Eu nu iau in considerare varianta unui premier tehnocrat de ieri sau de azi, o am in vedere de mai multa vreme. Ieri mi s-a cerut insa un Guvern de tehnocrati care sa lupte cu criza si sa organizeze alegeri anticipate. Asta insemna sa instalam un Guvern de tehnocrati, sa demizioneze, sa astepti 60 de zile si sa declansezi alegeri anticipate. Apoi, cu un Guvern de tehnocrati provizoriu, sa intri intr-o campanie electorala de 45 de zile. Asta ar fi insemnat o instabilitate politica de cateva luni. Ce poti sa le spui unor oameni (liderii opozitiei - n.red.) care cer 4-5 luni de instabilitate politica intr-o perioada in care Europa este in criza?
  • In acest moment nu ne trebuie instabilitate politica si acesta este obiectivul meu.
  • Ministrii vor fi evaluati dupa 30 iunie, dupa executia bugetara (seful statului a mai afirmat, la inceputul acestei luni, ca ministrii care nu au atras investitii si fonduri europene "trebuie sa se gandeasca daca mai raman in Guvern dupa 30 iunie").