Ministrul sanatatii, Cseke Attila, a anuntat vineri ca pana pe 16 iunie 2011 un numar de 375 unitati sanitare, atat din reteaua publica cat si din cea privata, au depus la Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor dosarele in vederea acreditarii, termenul final fiind 7 iulie, informeaza Agerpres.

Dupa acest termen unitatile care nu au depus solicitarea nu vor mai avea acces la fonduri publice.

Ministrul a precizat ca trebuie facuta diferenta intre clasificare si acreditare, avand in vedere ca acreditarea analizeaza calitatea actului medical.

Cseke a declarat ca dupa transferarea managementului asistentei medicale catre autoritatile administratiei publice locale, cele mai multe investitii, la un an de la descentralizare, le-a facut Capitala, urmata de Cluj.

''In 2011 autoritatile Capitalei au investit cei mai multi bani pentru sanatate - 118.051.000 lei - urmate de cele din Cluj - 18.413.000 lei - si cele din judetele Bacau Ilfov, Prahova, Galati, Timis, Iasi si Maramures. La polul opus se afla judetele Olt, Vrancea, Teleorman, Calarasi'', a spus ministrul.

Potrivit acestuia, descentralizarea nu a rezolvat in totalitate problema, dar a dus sistemul sanitar mai aproape de comunitate si a dat posibilitatea comunitatilor locale sa se implice in rezolvarea problemelor ce apar la nivel local.

In 2 iunie 2010, Executivul a aprobat, prin hotarare de guvern, o lista de 373 de unitati sanitare cu paturi pentru care se propunea transferarea managementului asistentei medicale catre autoritatile administratiei publice locale si Primaria municipiului Bucuresti.

''Pentru 370 unitati sanitare dintre acestea au fost semnate protocoalele de predare-primire intre Ministerul Sanatatii si consiliile judetene, numai trei unitati sanitare din judetul Vrancea nu au fost preluate nici pana in prezent'', a mai spus ministrul sanatatii.

Potrivit acestuia, in urma descentralizarii unitatilor sanitare catre autoritatile publice locale, valoarea investitiilor pe care acestea le-au efectuat in sistemul sanitar a crescut semnificativ - de peste sase ori in ultimii trei ani.

Anul acesta, pana la 31 mai, au fost cheltuiti peste 105 milioane de lei din prevederi bugetare ale autoritatilor locale pentru sistemul local.

Ministrul Cseke Attila a subliniat ca dupa descentralizare, fondurile alocate pentru reparatii au crescut in 2011 fata de 2010 cu 22%, iar pentru capitolul consolidari si extinderi cladiri, fondurile au crescut si ele semnificativ.

''In 2010, doua judete - Olt si Vrancea - au zero lei contributie pentru spitalele din judet'', a spus ministrul.

Ministrul Cseke Attila a prezentat, vineri, la un an dupa descentralizarea unitatilor sanitare si trecerea acestora in administrarea autoritatilor locale, un Raport al contributiilor autoritatilor locale pentru unitatile sanitare.

Raportul a fost realizat pe baza datelor oficiale transmise de unitatile sanitare, prin directiile de sanatate publica si confruntate cu datele de executie centralizate la Ministerul Finantelor.

''Descentralizarea a fost o decizie corecta, binevenita si care a produs efecte pozitive in multe judete. (...) Exista autoritati locale care au inteles importanta investitiilor in sanatate, dar sunt si situatii in care acestea prefera sa investeasca mai mult in echipele de fotbal, de exemplu, decat in sanatatea concetatenilor'', a declarat Cseke Attila.

In anul 2008, media nationala a sumelor investite pe cap de locuitor prevazuta de autoritatile locale a fost de doar 3,2 lei/cap de locuitor, cea mai mica rata de investitie.

''In 2009, suma a crescut nesemnificativ, la 4,5 lei/cap de locuitor. In 2010 aveam inregistrata 12,6 lei medie nationala /cap de locuitor. La un an dupa descentralizare, in 2011, inregistram o crestere a mediei nationale de investitii/cap de locuitor la 16,1lei'', a adaugat ministrul sanatatii.

In anul 2011, codase la prevederi bugetare alocate unitatilor spitalicesti sunt Vrancea cu 70.000 lei, Teleorman cu 205.000 lei, Ialomita 340.000 lei, Calarasi cu 519.000 lei, Dambovita 533.000 lei, Vaslui 695.000 lei.

Incepand de vineri, Ministerul Sanatatii va face publica, pe pagina de web, lista cu investitiile realizate de autoritatile locale din fiecare judet.