Decizia privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen va fi discutata la urmatoarea reuniune a Consiliului JAI, in luna septembrie 2011, au decis joi ministrii de interne si de justitie din statele membre UE, reuniti la Luxemburg, in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), precizeaza Ministerul roman de Interne, intr-un comunicat de presa.

Ministrii au adoptat concluziile Consiliului privind aplicarea integrala a dispozitiilor acquis-ului Schengen in Romania si Bulgaria, prin care se recunosc eforturile facute de Romania pentru indeplinirea prevederilor acquis-ului Schengen, pe baza constatarilor facute in rapoartele de evaluare, in cele 7 domenii aferente. "Documentul concluzioneaza ca Romania este pregatita sa adere la spatiul Schengen", precizeaza MAI.

Romania a fost reprezentata la reuniune de ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, si de seful Departamentului Schengen, chestor sef de politie Marian Tutilescu.

"Nu este vorba despre o amanare a aderarii la spatiul Schengen, pentru ca nu acesta a fost subiectul pe agenda Consiliului JAI. Dimpotriva. Faptul ca ministrii de interne au adoptat concluziile Consiliului in forma convenita reprezinta inca un semnal pozitiv, dupa votul majoritar din Parlamentul European, de ieri, 8 iunie. Am multumit presedintiei ungare si statelor membre care ne-au sustinut, pentru sprijinul constant acordat de-a lungul procesului de aderare, care a fost, in opinia noastra, unul complex si dificil", a declarat Traian Igas, citat in acest comunicat.

Ministrul Administratiei si Internelor a adaugat: "Nu este o surpriza pentru nimeni ca am indeplinit toate cerintele pentru a fi stat membru. Astazi am primit recunoasterea oficiala a acestui lucru, prin vocea ministrilor de interne din statele membre. Decizia finala cu privire la data aderarii noastre la spatiul Schengen se va lua, cel mai probabil, in luna septembrie a acestui an".

Pentru a adera la spatiul Schengen, Romania a parcurs un proces de evaluare, care a constat in mai multe etape:

  • transmiterea Declaratiilor de pregatire (Declaration of readiness) privind aderarea la spatiul Schengen;
  • completarea si transmiterea chestionarului Schengen.
  • desfasurarea vizitelor de evaluare Schengen, pentru verificarea, in teren, a stadiului implementarii acquis-ului Schengen.

Pe parcursul anilor 2009 si 2010 au fost organizate vizite de evaluare Schengen care au fost finalizate cu succes in luna ianuarie 2011 odata cu aprobarea ultimului raport de evaluare Schengen in domeniul SIS/SIRENE, in cadrul reuniunii grupului de lucru Scheval.

Votul final in plenul Parlamentului European, asupra raportului privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a avut loc la data de 8 iunie 2011 (487 voturi pentru, 77 impotriva si 22 de abtineri).