Romania trebuie sa redeschida ancheta privind inchisorile secrete ale CIA. O spune, intr-un interviu la RFI, Julia Hall, experta la Amnesty International pe contra-terorism si drepturile omului in Europa. Ea cere ca investigatia sa fie coordonata de procurorul general al Romaniei. Julia Hall mai afirma ca ancheta comisiei parlamentare conduse de Norica Nicolai "nu a fost eficienta, independenta si impartiala".

"Pozitia Amnesty este ca ancheta parlamentara din Romania nu a fost una eficienta, independenta si impartiala. A avut loc in cea mai mare parte in secret, dupa metodologii care nu au fost aduse la cunostinta publicului. Toate anexele au fost clasificate. Trebuie sa existe un anumit grad de transparenta", a declarat ea.

Julia Hall precizeaza ca trebuie declansata o noua investigatie, in conditiile in care dupa raportul comisiei de ancheta a Parlamentului roman au mai aparut alte informatii privind inchisorile secrete din Europa.

In opinia sa, "ar trebui sa existe o investigatie la nivel public" iar daca "exista ingrijorari privind siguranta nationala, exista anumite metode prin care pot fi puse la adapost anumite informatii ce pot fi in mod real clasificate".

"Deci noi cerem o noua ancheta. Pe langa asta, s-ar impune o investigatie separata din partea procurorului general, care se poate axa pe anumite persoane care ar fi fost responsabile cu aplicarea politicilor guvernamentale sau care a violat legislatia nationala si internationala. Deci trebuie anchetata problema complicitatii statului, dar si responsabilitatile individuale", concluzioneaza ea.

Continuarea pe www.rfi.ro.