Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, crede ca implicarea Romaniei in sistemul antiracheta american a facut sa creasca increderea intre Washington si Bucuresti, fapt ce va duce si la mai multe investitii americane in tara noastra.

"Gradul de incredere la care am ajuns in relatia cu partenerii nostri strategici, cu SUA, deschide calea unor dezvoltari si mai substantiale a relatiei in domenii adiacente sau diferite. Suntem convinsi ca Washington-ul are incredere in noi, asa cum si noi avem incredere in partenerii americani. Acest lucru va duce si la mai multe investitii americane in Romania, la dezvoltarea agendei bilaterale si cred ca trebuie sa ne felicitam ca intr-o societate politica unde consecventa nu este o virtute frapanta, am reusit sa ne tinem cuvantul. Am demonstrat ca suntem un partener credibil, pe care se poate conta, ne-am adus contributia la operatiuni in diferite teatre, unde Alianta Nord-Atlantica, condusa de SUA, s-a implicat si acest lucru a consolidat prestigiul si credibilitatea tarii noastre", a spus ministrul de Externe, joi, la o dezbatere pe tema sistemul antiracheta american, organizata la MAE, relateaza Agerpres.

El a mai afirmat ca prezenta scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei va intari profilul strategic regional al tarii noastre.

Teodor Baconschi a mai precizat ca nu a primit nicio reactie pe tema scutului antiracheta de la omologul sau rus.

"Ati vazut diferite reactii transmise la nivelul unor purtatori secundari de mesaj, nu am primit nicio reactie la nivelul omologului meu rus. Sigur ca ne exprimam in continuare speranta ca Rusia va participa constructiv la acest sistem si o serie de negocieri in curs vor fi probabil finalizate", a spus Baconschi, la finalul unei dezbateri pe tema scutului antiracheta, desfasurata la MAE.

El a reiterat faptul ca scutul antiracheta are un rol pur defensiv, manifestandu-si speranta ca dialogul politic dintre Moscova si Washington va fi 'fructificat cu inteligenta' de ambele parti.

"Este o chestiune de incredere intre fosti adversari. Scutul e defensiv, nu s-a pomenit scut cu care sa faci altceva decat sa te aperi de un atac si dialogul politic dintre Washington si Moscova, dintre UE si Federatia Rusa, sau acela dintre NATO si Rusia continua. Exista un calendar de intalniri periodice foarte substantiale", a precizat seful diplomatiei romane.

Ministrul de Externe roman a mai afirmat, marti seara, intr-un interviu acordat TVR, ca unele reactii venite dinspre Federatia Rusa cu privire la amplasarea pe teritoriul Romaniei a sistemului antiracheta american sunt, mai degraba, exercitii retorice si nu ingrijorari reale.

Cat priveste ironia facuta recent de reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, Baconschi a afirmat ca este vorba de "un calambur fara acoperire". Rogozin a comentat pe un ton ironic acordul incheiat marti intre Washington si Bucuresti pe microblogul sau de Twitter, numindu-l "calul traian", dupa numele presedintelui roman.