In toamna lui 2007, fotoliul de presedinte PSD detinut de Geoana era amenintat din propriul partid, guvernului Tariceanu urma sa ii fie prezentata o motiune de cenzura, "abilul" Hrebenciuc si "conspiratorii PNL" ca Bogdan Olteanu fortau pe coridoarele puterii o alianta PNL-PSD mai formala, in timp ce "stabul Adrian Videanu" ("bigwig", in original) vorbea despre o alianta PDL-PSD, realizabila in 2008. "Videanu a concluzionat ca popularitatea lui Basescu va fi factorul politic decisiv pentru succesul electoral al PD in anii ce urmeaza, asa ca trebuie sa fie protejat «cu orice pret»", se arata intr-o telegrama trimisa de Ambasada SUA la Bucuresti in 2007, clasificata "Confidential" si consultata de HotNews.ro. Subiectul telegramei: "Actorii politici gata sa arunce zarurile".

In telegrama sunt consemnate negocierile din toamna lui 2007 dintre liderii politici, in urma carora "principalul partid de opozitie, Partidul Social Democrat (PSD), cu cele mai multe locuri in parlament, pare gata, in cele din urma, sa introduca o motiune de cenzura impotriva guvernului premierului Calin Popescu Tariceanu, pe 24 septembrie. Comitetul Executiv al PSD a facut acest pas dupa saptamani de incertitudine interna care a inclus discutii active privind inlocuirea presedintelui PSD Mircea Geoana din pozitia sa".

"Unul dintre putinele puncte asupra carora interlocutorii nostri au cazut de acord este ca nimeni nu stie de fapt cum vor pica zarurile, in urma celor mai recente improvizatii politice ale lui Geoana si a eforturilor depuse de multi dintre adversarii sai, din cadrul si din afara PSD, de a-i zadarnici planurile. In timp ce orice scenariu imaginabil este inca posibil la momentul scrierii acestei telegrame, este posibil sa fim martorii ultimelor saptamani ale guvernului curent condus de Partidul National Liberal. Asa cum ne-a spus un consilier al lui Basescu, «Exista inca atat de multe chestiuni nerezolvate - dar si speranta reala» de a-l da jos pe premier si grupul sau."

In document se arata ca, in cadrul Comitetului Executiv al PSD din 19 septembrie, liderii centrali si cei locali ai partidului au votat pentru introducerea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Tariceanu pe 24 septembrie. "Decizia a venit dupa intarzieri si contestatii ferme din interiorul PSD, din partea leilor din vechea garda precum fostul presedinte Ion Iliescu si fostul prim-ministru Adrian Nastase. Partidul pro-prezidential PD si Partidul Liberal Democrat (PLD) au anuntat deja ca vor sustine o motiune de cenzura".

"Totusi, asa cum este cazul de obicei prin aceste locuri, lucrurile nu sunt atat de simple. O parte dintre liderii PSD, desi exasperati de «concubinajul» actual prin care este sustinut informal Tariceanu - in timp ce pe hartie ramaneau in opozitie, inca spera ca votul pe care l-au dat pentru depunerea unei motiuni de cenzura va convinge PNL sa aduca PSD la guvernare. Prim-ministrul, alaturi de liberalii sai, si-a facut clara pozitia ca nu se vor multumi sa fie partenerul minoritar in orice astfel de aranjament si a respins in mod repetat tatonarile PSD - cel putin in public. Intre timp, pe 18 septembrie, presedintele PSD Mircea Geoana s-a intalnit «in secret» cu presedintele Traian Basescu, desi amandoi au recunoscut public, dupa o zi, ca au facut asa ceva. Un secretar executiv al PSD le-a spus ofiterilor politici ai ambasadei ca discutiile au inclus consideratii referitoare la perspectivele unui guvern «de unitate nationala» PD-PSD-UDMR. In acest scenariu, PSD ar incerca sa obtina controlul Ministerelor de Externe, Justitie, Finante, al Muncii, Agriculturii si Mediului".

"Perspectivele ca Geoana sa preia fraiele guvernului in acest moment sunt slabe; de fapt, el este intr-un impas (n.red., "clingin hard on the back of the tiger", in original) in incercarea de a dejuca planurile rivalilor sai din propriul partid. Deputatul PSD Victor Ponta a descris, in cadrul unei intalniri cu oficialii politici ai ambasadei din 17 septembrie, un PSD paralizat de luptele factiunilor interne. Un grup, condus de vechea generatie (Hrebenciuc, Nastase si Iliescu) ar dori sa-l inlocuiasca pe Geoana de la conducerea partidului. Grupul Geoana intentioneaza sa preia puterea indiferent de pagubele colaterale. O a treia factiune, potrivit spuselor lui Ponta, ii reprezinta pe cei interesati in reforma, stabilitate si in recladirea PSD in afara zonei de influenta a personalitatilor; aceasta este frustrata de atitudinea de tip "business as usual" manifestata de sefii gruparilor rivale. Ponta a deplans faptul ca nu era nici o personalitate in cadrul PSD care putea sa il inlocuiasca pe Geoana prin consens".

In document este consemnata si opinia lui Cristian Diaconescu. "Purtatorul de cuvant al PSD si senatorul Cristian Diaconescu ne-a spus pe 21 septembrie ca partidul sau si democratii lui Basescu cu siguranta nu vor coabita oficial. [...] Diaconescu a vorbit in mod pozitiv de abordarea lui Basescu in intalnirea cu Geoana, acum pe larg mediatizata. Basescu, a declarat el, nu voia un alt guvern minoritar".

Telegrama relateaza si o declaratie a lui Adriean Videanu, numit in cadrul documentului cu apelativul "bigwig". "Primarul Bucurestiului, Adrian Videanu, stab PD, parea mai sigur intr-o conversatie telefonica cu un oficial al ambasadei, din 21 septembrie. Opinia lui era ca motiunea de cenzura va trece si ca partidul sau va prelua fraiele puterii. «PSD nu poate continua asa», a insistat el, «nici in opozitie, nici la putere». Sunt interese comune, a explicat Videanu, intre democratii sai (inclusiv Liberal-Democratii lui Stolojan) si PSD. Dar un acord formal de impartire a puterii putea fi realizat numai dupa alegeri, probabil in iunie anul viitor. Intre timp, PD a concluzionat ca, «de dragul presedintelui», ar trebui sa conduca un guvern interimar, chiar si cu pierderea unor procente din sprijinul dominant, de 40%, indicat in sondaje, deoarece credibilitatea politica a lui Basescu ar fi compromisa daca el ar alege un social-democrat ca prim-ministru. La final, Videanu a concluzionat ca popularitatea lui Basescu va fi factorul politic decisiv pentru succesul electoral al PD in anii ce urmeaza, asa ca trebuie sa fie protejat «cu orice pret»".

La finalul telegramei, intr-un comentariu propriu al ambasadei marcat ca atare in cadrul documentului, se arata:

"In timp ce Geoana ar putea fi capabil sa duca la capat amenintarea ca va da jos guvernul PNL, ulterior orice este posibil. Abilul social-democrat Hrebenciuc, de exemplu, nu ar trebui subestimat; el si conspiratorii PNL precum presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, isi dau de ceva timp silinta pe coridoarele puterii sa incheie o alianta mai formala intre liberali si social-democrati - obiectiv care in cea mai mare parte a verii parea combinatia cu cele mai mari sanse sa rezulte din discutiile purtate in spatele cortinei. Intre timp, Basescu este acolo unde vrea sa fie, din punct de vedere politic, Guvernul Tariceanu fiind vulnerabil mai mult ca oricand, iar PSD profund divizat - intr-o pozitie politica dezavantajata".​