Un nou grup de cetateni romani si straini va fi evacuat din Libia, potrivit solicitarilor de repatriere inregistrate la autoritatile competente, in cea de a treia misiune a podului aerian Bucuresti - Tripoli, cu aeronava Ministerului Apararii Nationale, C-130 Hercules, relateaza Agerpres.

Potrivit MApN, aeronava militara a decolat, luni, la ora 12,15, de la Flotila 90 Transport Aerian.

Tot in dupa-amiaza zilei de luni, aeronava C-27 J Spartan, care s-a aflat in asteptare pe aeroportul din La Valletta, executa o misiune de evacuare aeriana pe ruta Malta - Tripoli - Malta.

Pana in prezent, aeronavele militare romane au adus in siguranta, la Bucuresti, aproximativ 160 de cetateni romani si straini, in cadrul primei operatiuni de evacuare aeriana a unor cetateni aflati in pericol intr-o tara straina, desfasurata de Armata tarii noastre dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

MAE: Circa 200 de romani care se mai afla in Libia ar urma sa fie evacuati luni

Pana in prezent au fost evacuati din Libia 409 cetateni romani, iar luni sunt in curs de desfasurare, in paralel, mai multe actiuni avand ca finalitate evacuarea a circa 200 de cetateni romani care se mai afla inca in aceasta tara, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Pentru cresterea eficientei demersurilor intreprinse sunt folosite, fara exceptie, toate solutiile de evacuare terestre, maritime sau aeriene, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulara europeana.

Un grup de 29 de cetateni romani a fost imbarcat de consulul Romaniei de la Tripoli pe o cursa Malev, prin utilizarea posibilitatilor existente in procesul de cooperare consulara europeana. Acestia au ajuns la Budapesta, de unde sunt transportati catre Romania cu un autocar pus la dispozitie de Ministerul Administratiei si Internelor. Totodata, 4 cetateni romani urmeaza sa plece luni din portul Ras Lanuf cu destinatia Malta, la bordul unui feribot italian, mai mentioneaza comunicatul MAE.

Cu ajutorul navei britanice HMS Cumberland au fost evacuati, in cursul zilei de duminica, 42 de cetateni romani. Vasul urmeaza sa ajunga luni in Malta, de unde vor fi preluati de echipa consulara si transportati pe aeroportul din La Valetta pentru a fi imbarcati in aeronavele militare romanesti si a reveni in tara pe calea aerului. MAE mentine in continuare operational singurul punct de informare/ asistenta si preluare a cetatenilor romani si europeni in cadrul aeroportului La Valetta din Malta, precizeaza sursa citata.

In continuare, MAE depune eforturi pentru repatrierea cetatenilor romani care se afla in zone indepartate, la distante mari de capitala Tripoli. Astfel, in cursul diminetii, 79 de romani de la Ghadames se indreapta spre frontiera libiano - tunisiana. In acest sens, MAE a trimis un functionar consular la Tunis, pentru acordarea de sprijin si asistenta in vederea evacuarii, pe cale terestra a grupului de cetateni romani.

Consulul Romaniei de la Tunis este in drum spre punctul de frontiera de la granita dintre Tunisia si Libia pentru a acorda sprijin si asistenta consulara si pentru a solutiona problematica documentelor de calatorie, precizeaza comunicatul MAE.

De asemenea, pentru cetatenii romani de la Sarir Wellfield si Sarir Plant (total 94), compania angajatoare organizeaza, in cursul acestei zile, un convoi catre Egipt. Conform precizarilor companiei, acestia vor fi, ulterior, repatriati pe cale aeriana.

Operatiunile de evacuare a cetatenilor romani din Libia sunt coordonate de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, precizeaza comunicatul mentionat.

MAE recomanda tuturor cetatenilor romani care se mai afla in Libia sa paraseasca aceasta tara. Personalul MAE tine legatura permanent cu cetatenii romani aflati inca in Libia, cu familiile acestora din Romania, precum si cu firmele angajatoare.

In continuare, in cadrul Departamentului Consular functioneaza, in regim permanent, celula de criza, cetatenii romani avand posibilitatea contactarii 24 de ore din 24 linia telefonica +4021.319.21.37, mai mentioneaza comunicatul MAE.