Statele arabe din regiunea Golfului reprezinta o prioritate pentru politica externa a Romaniei, obiectivul principal fiind cresterea vizibilitatii tarii noastre in zona si atragerea interesului comunitatii oamenilor de afaceri locali fata de oportunitatile de investitii oferite de tara noastra, a declarat presedintele Traian Basescu, in Kuweit, la manifestarile organizate cu prilejul a 50 de ani de la dobandirea independentei acestui stat si a 20 de ani de la eliberarea de sub ocupatia irakiana, relateaza Agerpres.

In cadrul vizitei pe care a intreprins-o in aceasta tara, in zilele de 25 si 26 februarie, seful statului roman si emirul statului Kuweit, seicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, au reiterat interesul Romaniei fata de consolidarea si dezvoltarea cooperarii bilaterale in domenii de activitate de interes comun, in special in sectorul economic si au punctat oportunitatile de cooperare in domeniile energetic, industrial, agricultura si turism.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Comunicare Publica al Presedintiei, invitatia adresata sefului statului roman reprezinta o recunoastere a contributiei pe care Romania a avut-o la eliberarea statului Kuweit de sub ocupatia irakiana, dar si a nivelului ridicat al relatiei bilaterale.

Ca tara care a detinut presedintia Consiliului de Securitate, in luna august a anului 1990, Romania a jucat un rol important in adoptarea rezolutiilor CS ONU, in baza carora a fost eliberat teritoriul Kuweit-ului.

In context, seful statului roman a anuntat organizarea la Bucuresti, in perioada 8 - 9 martie 2011, a Forumului Economic Consiliul de Cooperare al Golfului - Romania: Oportunitati de afaceri din Europa Centrala si de Sud-Est. Aceasta initiativa face parte din strategia Romaniei de a asigura prezenta romaneasca directa in tarile membre ale CCD si de atragere a investitiilor din aceste state.

De asemenea, cei doi sefi de stat au abordat subiectul evolutiilor recente de pe scena politica a Africii de Nord si a Orientului Mijlociu. A fost realizat un schimb de opinii cu privire la insemnatatea miscarilor populare din regiuni si a impactului evolutiilor politicilor actuale asupra perspectivelor procesului de pace.

In cadrul aceleiasi deplasari, presedintele Traian Basescu a avut o intrevedere cu seicul Nasser Al-Mohammed Al-Ahmad Al-Sabah, primul-ministru al statului Kuweit.

Convorbirile au prilejuit o analiza a stadiului proiectelor initiate cu ocazia vizitei oficiale a Presedintelui Romaniei in Kuweit in 2008. Premierul kuweitian a exprimat aprecierea pentru initiativa Romaniei de a organiza Forumul Economic de la Bucuresti, in parteneriat cu Consiliul de Cooperare al Golfului, si a confirmat interesul Kuweit-ului pentru eveniment.

Aceeasi apreciere pentru initiativa Romaniei, privind organizarea Forumului Economic, au exprimat-o si alti sefi de delegatii, prezenti in Kuweit, cu care a discutat seful statului roman.