Incompatibilitatea detinerii simultane a functiilor de rector si de parlamentar este generata de la data intrarii in vigoare a Legii educatiei nationale. Anuntul a fost facut de Agentia Nationala de Integritate (ANI), care a precizat pentru HotNews.ro ca "in privinta ocuparii unei functii de conducere sau de demnitate publica (...) simultan cu detinerea functiei de rector, legea nu instituie nicio exceptie". Precizarea vine dupa ce doi dintre cei patru rectori aflati in aceasta situatie au declarat ca legea nu afecteaza actualele mandate. Rectorii care trebuie sa aleaga intre functia de parlamentar si functia universitara sunt Ecaterina Andronescu, Nicolae Robu, Sefan Iosif Dragulescu si Florian Popa.

Andronescu, Robu, Popa si DragulescuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
  • Punctul de vedere comunicat catre HotNews.ro de catre Agentia Nationala de Integritate:

"Legea nr.1/2011 - Legea educatiei nationale - a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.18 din 10 ianuarie 2011, iar in conformitate cu dispozitiile art.361 alin.(1), intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I (11 februarie - calculand termenul potrivit art.101 din Codul de procedura civila).

Daca in privinta art.215 alin.(1), legea instituie exceptia potrivit careia mandatelor in exercitiu la data intrarii in vigoare a legii nu li se aplica regula privind interdictia ocuparii oricarei functii de conducere in universitatile de stat, particulare si confesionale, dupa implinirea varstei de pensionare, in privinta ocuparii unei functii de conducere sau de demnitate publica si/sau a unei functii de conducere in cadrul unui partid politic, simultan cu detinerea functiei de rector, legea nu instituie nicio exceptie.

Cum exceptiile sunt de stricta interpretare si aplicare (exceptio est strictissimae interpretationis et aplicationis), iar ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus, opinam ca, de la data intrarii in vigoare a legii, detinerea unei functii de conducere sau de demnitate publica si/sau a unei functii de conducere in cadrul unui partid politic, simultan cu detinerea functiei de rector in universitatile de stat, particulare si confesionale, genereaza o situatie de incompatibilitate. (...)

Astfel, din coroborarea acestor norme, opinam ca, in cel mult 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale, sau, dupa caz, in functie de prevederile din regulamentele specifice care reglementeaza functia sau demnitatea publica, persoanele care detin functia de rector, trebuie sa opteze intre aceasta functie si functia de conducere sau de demnitate publica si/sau functia de conducere in cadrul unui partid politic, detinute. Mentionam ca opiniile exprimate mai sus reprezinta punctul de vedere al Agentiei Nationale de Integritate si nu o interpretare generala si obligatorie a legii".

  • Precizarea ANI vine dupa ce doi rectori-parlamentari au declarat ca prevederea referitoare la aceasta incompatibilitate nu afecteaza actualele mandate.

Senatorul PNL Nicolae Robu, rector al Universitatii de Vest din Timisoara, a declarat ca actualii rectori pot fi schimbati doar dupa finalizarea mandatelor si ca, personal, considera ca nu ar trebui sa ''abdice'' din una dintre cele doua functii. ''Legea Educatiei, la articolul 364 al. 2, spune foarte limpede ca la epuizarea actualelor mandate, viitoarele vor fi stabilite pe baza prezentei legi. De aici intelegem ca mandatele se deruleaza pana la finele lor, in termenii in care au fost obtinute. Exista un principiu al neretroactivitatii legilor care ar fi trebuit sa functioneze. Sper ca inca suntem un stat de drept si ca se vor respecta aceste prevederi'', a declarat senatorul Robu, citat de Agerpres.

Intrebat la care dintre cele doua functii se gandeste sa renunte, Robu a precizat ca aceasta decizie o va lua ''daca va trebui, daca va fi cazul''. ''Este un angajament pe care eu l-am luat fata de cei care m-au ales, pentru ca eu nu am ajuns nici rector si nici parlamentar pentru ca am dorit eu sa ajung. Am fost ales rector cu o majoritate consistenta la primul mandat, la a doua - cu unanimitate de voturi, prin vot secret, iar ca senator am fost ales de cetatenii Timisoarei pentru patru ani. Nici nu as avea voie sa abdic de la mandatul pe care mi l-au dat cetatenii, adica membrii comunitatii academice din Timisoara'', a explicat senatorul liberal.

De aceeasi parere este si senatorul PSD Ecaterina Andronescu. Aceasta a declarat pentru ziarul Puterea ca "in Legea educatiei se mentioneaza ca cele doua functii nu sunt compatibile. In aceeasi lege insa, la punctul 2, se precizeaza ca aceste prevederi se iau in calcul in momentul ocuparii mandatului. Acest lucru inseamna, din cate pot sa-mi dau si eu seama, ca legea nu afecteaza actualele mandate".

  • Cine sunt rectorii afectati de Legea Educatiei Nationale:

Nicolae Robu detine functia de rector al Universitatii Politehnice din Timisoara si este, in acelasi timp, senator din partea PNL.

Ecaterina Andronescu este rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti si senator PSD.

Sefan Iosif Dragulescu este rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Victor Babes" Timisoara si ocupa in acelasi timp un loc de parlamentar, fiind deputat PDL.

Florian Popa detine functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti si este deputat ales pe listele PSD.

Articolele din Legea Educatiei Nationale care prevad aceasta incompatibilitate sunt urmatoarele:

"Art. 215, alin. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.

(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului".

Articolul din lege la care rectorii-parlamentari au facut referire in sustinerea ideii ca incompatibilitatea se aplica de la urmatoarele mandate este urmatorul:

Articolul 364, alin. (2): "La finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale universitatilor se vor stabili in baza prezentei legi".

La data intrarii in vigoare a legii, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, declara ca in aceeasi zi intra in vigoare si incompatibilitatile de orice fel, inclusiv cea cu functia de rector sau de director de scoala. "Incompatibilitatile senatorilor si deputatilor de orice fel, inclusiv cea cu functia de rector, se constata de catre ANI sau comisia din care face parte respectivul parlamentar", a explicat Funeriu pentru Mediafax.

In consecinta, pana in luna martie persoanele aflate in aceasta situatie trebuie sa hotarasca ce aleg - functia de rector, pe cea de parlamentar sau o functie de conducere in partid. Persoanele care exercita o functie de conducere sau de demnitate publica au dreptul de a li se rezerva postul din sistemul educational, dar nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.