Reprezentantul Frantei din grupul de lucru pentru evaluare Schengen nu a cerut Romaniei informatii suplimentare privind raportul SIS/SIRENE, desi acesta solicitase rezerva de examinare cu prilejul ultimei reuniuni de la Bruxelles din data de 14 ianuarie.

Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Tutilescu, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ca pana joi, cand a expirat termenul de examinare, nu se primisera intrebari referitoare la continutul tehnic al raportului SIS/SIRENE.

''Pana aseara nu se primisera intrebari referitoare la continutul tehnic al raportului pe SIS/SIRENE. Reprezentantul Frantei ceruse rezerva de examinare pentru studierea raportului care permitea si adresarea de intrebari. Exista posibilitatea sa se aprobe raportul tehnic in proxima reuniune a grupului de lucru Sch-EVAL. Mai departe vom vedea, pentru ca aderarea depinde si de Bulgaria, de aprobarea rapoartelor Bulgariei, avand in vedere ca proiectul de decizie privind aderarea vizeaza cele doua tari'', a explicat Tutilescu.

El a precizat ca urmatorul pas in procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este adoptarea rapoartelor in grupul Sch-EVAL, care urmeaza sa se reuneasca la 28 ianuarie.

Grupul de lucru pentru evaluare Schengen a dezbatut, la 14 ianuarie, raportul Romaniei pe SIS/SIRENE si doua rapoarte pentru Bulgaria - unul pentru frontierele terestre si celalalt pentru SIS/SIRENE - fara a adopta insa niciun document.

In cazul Romaniei, raportul a fost acceptat de majoritatea statelor membre, existand o singura rezerva de examinare a textului, din partea Frantei, care a cerut mai mult timp pentru analizarea acestuia.